İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - nightlord

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7
61
C=++ / Cepptris
« : 09.05.2007 09:32:13 »
Selam Arkadaslar

Bir suredir C=++ cephesinde yeni gelisme olmadigini sandiniz oysa cok yanildiniz :)

Karsinizda dunyanin ilk C=++ ile kodlanmis oyunu. tataaaa

lanet web providerim yine kelek yaptigi icin kendi siteme koyamadim oyunu su an ilk defa forum mesajina attachment deniyorum insallah calisir. Artik sitemi geri html'e cevirip spazticanin serverina tasinmak sart oldu (daha onceki tasinma girisimimde basarisiz olmustum)


Neyse ekte zip dosyasi ve bir screenshot var. zip dosyasinda oyunun kaynak kodlari var. asm ve c=++ nasil birlikte kullaniliyor inceleyebilirsiniz. kisaca tablo lookup olan veya tablo transferi olan bolumler haricinde oyun logic bolumlerinin neredeyse tamami c=++ ile implement edildi (cepptris.cepp dosyasi). Ayrica dinamik memory alokasyonu da var oyunda. Hatta ilk yazarken memory leak oldu ve oyun kilitlendi hahah.  (delete myObj deyince destructor otomatik cagrilmiyor su anda explicit olarak destruct() metodunu cagirmak gerekiyor :) )

Neyse birkac gun icinde de world release'ini yapicam oyun ve compiler'in.

gorusmek uzere

62
coding / ref'ten yeni speccy oyunu
« : 24.04.2007 21:51:30 »
Eveeeet yanlis duymadiniiiiz
 
Ref arkadasimiz speccy'nin 25.yili hatrina commodore.gen.tr forum oyunu yapti. evet evet valla yapti. hem de acayip guzel bi oyun.
 
oyunda commodore.gen.tr forumuna gelip herkesle kavga eden bir forum troll'u oluyorsunuz. basta uyelerden bir kanka ve bir uzmanlik alani seciyorsunuz. sonra giriyorsunuzu foruma. topiklere gidip milleti tersleyebilir veya alkislayabilirsiniz. tersledikce polemige giriyorsunuz ve polemikleri kazandikca millete "ayar verme gucunuz" artiyor. Amac forum yoneticisi lw3dyi forumdan attirmak. (ben bunu yaptim oyun bitmedi gerci ama :D ) neyse super bi oyun mutlaka deneyin.
 
neyse ben ref'in orjinal duyuru postunun linkini vereyim.
 
 
Not: Sevgili adminlerim. Bu coding basligi altina birer adet Speccy ve Amstrad bolumleri de acalim mi? Buralarda Alcofribas ve ref arkadaslarimiz bizi bilgilendirmeye baslasin. nasi fikir?
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=773.0
 
oyunun tr-demoscene portunu yapmayi dusunen olur mu :)

63
C=++ / C=++ kullanırken dikkat edecekleriniz
« : 08.04.2007 06:33:27 »
Aklıma geldikçe uyarıları buraya ekleyeceğim
 
- şu an desteklenen komutlar: if, if-else, while
- for,do-while, switch-case henüz desteklenmiyor.
- pre/post increment desteklenmiyor (oi++, ++oj yerine oi = oi + 1 yazmalisiniz eski BASIC gunleri gibi)
- Commentler: C++ daki gibi // degil //- (bölü bölü eksi)
- ısimlendirme kurallarına dikkat
- Class declare ederken o classtan yaratilacak maksimum obje sayisini vermeniz gerekiyor. bu sayi en fazla 255 olabilir. tc006ya bakin ornek icin
- recursion yapmayin. Yani bir fonksiyon kendi kendisini çağırmamalı. Veya A fonsiyonundan B fonsiyonunu çağırıyorsanız. B geri A fonksiyonunu çağırmasın.
- esitligin sol tarafinda obje, veya obje->attribute olabilir
- Metod lokalinde cByte'dan baska obje yaratamazsiniz. ancak pointer yaratabilirsiniz
- bir metodun icerisinde classin member attributelerine this-> diye erismek zorundasiniz
- bir metoda 2'den fazla arguman gecirilemez

64
C=++ / C=++ Win hazır
« : 08.04.2007 02:39:02 »
Selam arkadaşlar
 
http://www.nightnetwork.org/c64/cepp_win_0-1-0.zip
 
linuxtakine göre cok daha küçük bir paket olarak hazırladım kullanım kolaylığı açısından. ıçinde hazır olarak cepp.exe var. Readme dosyasında da anlatıldığı üzere su komutu yazarak ilk C=++ programlarınızı yazmaya başlayabilirsiniz.
 
cepp < my_program.cepp 2> debugdata.txt
 
Büyük küçük işaretlerini aynen koymanız gerekiyor.
 
Kolay gelsin

65
C=++ / asmout.a64: C=++ cikis dosyasi
« : 07.04.2007 08:18:01 »
bir cepp dosyasini compile ettiginizde ayni directory icinde asmout.a64 adli bir dosya uretiyor. Bu dosyayi incelediginizde icinde data ve code olmak uzere iki bolum oldugunu ve iki bolumun basinda sirasiyla

*=_CEPP_DATA

ve

*=_CEPP_CODE

oldugunu goreceksiniz. yani asmout a64 icindekiler cogu zaman relocatabledir (singleton attributelerinden //c=++_at ile belli bir adrese yerlestirdikleriniz haric)

c64 executable elde etmek icin bir main.a64 dosyasi yapin. cepp kodunuzda baslangic noktasi olarak bir singleton'in bir metoduna atlayabilirsiniz. bu main dosyasindan asmout.a64 dosyasini include edin (!src komutu ile) fakat bunu yapmadan once _CEPP_CODE ve _CEPP_DATA etiketlerine istediginiz adresleri verin (birbirleri ile ustuste binmeyecek sekilde)

    !to "out.prg", cbm
    *= $c000 ; istediginiz bir baslangic adresi

    jmp sTest_mRun   ; bir singleton metoduna atlayin
   
    _CEPP_CODE = $c200
    _CEPP_DATA = $c800
    !src "asmout.a64"
   
butun yapmaniz gereken daha sonra acme ile bu main dosyasini compile etmek. Ciktiyi direk c64'te (veya Vice'da) calistirabilirsiniz.

66
C=++ / C=++ 'a has eklentiler
« : 06.04.2007 19:57:51 »
Tabi bu baslik cok kucuk olacak :)
 
C=++ c++'in bir alt kumesi genel olarak. Fakat birkac eklnetisi de var. Bunlari tanitayim
 
Oncelikle bu eklentiler ozellikle gercek c++ derleyicilerinin comment olarak gorecegi sekilde ayarlandi
 
1- //c=++_type
 
Su an her .cepp dosyanizin basinda butun tanimlayacaginiz class ve singleton typelari icin bu komut ile decleration yapmaniz gerekiyor (Bunu daha sonra ya kaldiricam ya da normal c++ forward decleration ile degistiricem)
 
Ornek:
 
//c=++_type cSoldier;
//c=++_type sTest;
 
class cSoldier ....
....
....
 
gibi. Eger bunu yapmazsaniz. Class tanimlamasini yaparken Unknown type at line xx erroru alacaksiniz
 
2- //c=++_max
 
C=++' da her tanimladiginiz class icin o tipten bir anda bellekte bulunabilecek maksimum obje sayisini vermeniz lazim. Bu kmout buna yariyor
 
Bunun sebebi su: compiler yarattiginiz her class icin max obje sayisi buyuklugunde bir obje havuzu ayiriyor bellekte. Daha sonra siz her new dediginizde o havuzdan bir tane donduruyor size. delete ettiginizde o obje havuzda yine free hale geliyor. dolayisiyla binlerce obje yaratip silebilirsiniz fakat herhangi bir anda en fazla max obje sayisi kadar objeniz olabilir o classtan. Eger new dediginizde havuzda hic free obje kalmamissa new 0 dondurur. tipki c++'da bellek bitince oldugu gibi
 
class cSoldier //c=++_max 32
{
public:
...
};
 
3- Singletonlar
 
Singleton aslinda bir design patterndir. c++' da direk boyle birsey yok. Fakat cok kullanildiklari ve c64de bazi ekstra optimizasyonlara izin verdigi icin ben dile ekledim
 
Singleton bir class gibidir. yine attributeleri ve metodlari varid fakat o classtan yalnizca bir obje uretilir ve hep o kullanilir. Bunlar genelde bir programdaki temel yonetici objeler veya hardwaredeki bazi temel arabirim yoneticileri vs olabilir: Application, EnemyManager, NetworkManager, Renderer falan gibi heybetli isimli obje ve classlar olurlar genelde.
 
C=++ ta singletonlari kullanmak icin class tanimlar gibi singleton tanimlayip (isim class gibi c ile degil 's' ile baslamali ve //c=++_max olmadan) daha sonrada kod icinde TheXXX diye erismelisiniz.
 
class sTest{
public:
cByte mInit();
};
 
...
TheTest->mInit();
...
 
sXYZ isimli singleton objesine TheXYZ diye ulasiyoruz
 
singleton attributelerini compiler sizin icin rastgele yerlestirebilecegi gibi siz bellekte istediginiz adrese yerlestirebilirsiniz. Boylece cesitli hardware registerlerine singleton attribute olarak erismeniz mumkun. Yerlestirme icin //c=++_at eklentisini kullanin
 
class sVIC{
public:
cByte mSetBorderColor(cByte iColor);
cByte aBorderColor; //c=++_at 0xd020
};
 
cByte sVIC::mSetBorderColor(cByte iColor){
this->aBorderColor = iColor
return 0;
}
 
gibi. Bu sekilde komple Hardware tarafini programin geri kalanindan abstract edebilirsiniz. Hatta mesela sVIC icin PC uzerinde emulator bir class yazarsaniz. c64 oyununuz direk PCye de port edilebilir.

67
C=++ / C=++ Compiler 0.1.0
« : 06.04.2007 10:16:52 »
Selam Arkadaslar,

Uzunca bir suredir (1 yildan fazladir) uzerinde calistigim Commodore Plus Plus compileri alfa seviyesine getirmis bulunuyorum. Ozellikle Oyun ve tool gelistirmede assembler ile yan yana kullanilacak bir tool bu. tamamen assembleri replace etmiyor.

Projenin bundan sonraki asamalarini herkese acik bi sekilde yurutmeye karar verdim. Hem yardimlariniza ihtyacim var hem de bu projede pek cok ilginc problem cozmem gerekti ve gerekecek, bunlar simdi ve ileride pekcok kisinin cesitli sekillerde isine yarayabilir. Turkiyede vizir vizir compiler gelistirilmedigi icin bunu herkese acik yapmak mantikli geldi bana.

Bu sebeple sevgili Spazticanin destegiyle forumda bu projeye ozel bir alt forum acildi. projeyle ilgili her turlu soru, cevap, tartisma, destek ve duyurular burada cesitli threadlerde yurutulecek.

Asagidaki linkten projeyi indirebilirsiniz:

http://www.nightnetwork.org/c64/CEPP_RELEASE_0-1-0.ZIP


Bu tool ile ne tip kodlar yazabileceginizi gormek icin test directorysindeki tc001... tc006 arasi testlerdeki cepp dosyalarini inceleyin.

Dil su an tamamen C++ uyumlu syntax olacak sekilde yeniden duzenlendi. Boylece favori editorunuzun syntax highlighter'i veya statik analiz toolarindan, code browserlara kadar hersey calismali.

Calistirmak icin gereksinimleriniz:

- Herhangi bir Linux (Windows surumu cok yakinda - ihtimalen 2 gun)
- flex ve bison paketleri kurulu olmali
- otomatik testleri calistirabilmeniz icin Vice da yapmaniz gereken iki ayar var
---Peripheral Settings/Printer Settings/User Port Printer secili olmali
---Confirm on exit uncheck edilmeli

bundan sonra test directorysine gidip make diyerek toolu build edip su an var olan testleri otomatik run edebilirsiniz. bunun sonunda basarili olan ve olmayan test sonuclari ayni directoryde test_results.txt dosyasinda

toolun kendisi ise src directorysinde. bir adet grammar dosyasi, lex dosyasi ve code_generator.cpp var. inc directorysinde de headerlar var

c++ implementasyonu acisindan su an hayli kazmaliklar var saginda solunda. Buralarin refactor edilisini de yine herkese acik demonstrasyon olarak yapacagim

su an kodlar bana lisansli. Tam aradigim gibi bir open source / creative commons lisas bulana kadar boyle olacak gecici olarak. dosyalardaki copyright notice kafanizi karistirmasin :)

Detayli bir tutorial hazirlamak zaman alacaktir. Fakat C++ bilenler icin kisaca notlar:

- isimlendirme kurallarina dikkat edin doc klasorunde bu kurallar
- syntax error alirsaniz buyuk olasilikla isimlendirme hatasi yapmissinizdir
- classlarda hersey public
- class declare ederken o classtan yaratilacak maksimum obje sayisini vermeniz gerekiyor. bu sayi en fazla 255 olabilir. tc006ya bakin ornek icin
- recursion yapmayin
- esitligin sol tarafinda obje, veya obje->method olabilir
- stackde cByte'dan baska obje yaratamazsiniz. ancak pointer yaratabilirsiniz
- bir metodun icerisinde classin member attributelerine this-> diye erismek zorundasiniz
- bir metoda 2'den fazla arguman gecirilemez

sorularinizi sorun. cevaplamaya calisirim tabii ki

Su anki en onemli eksikler
1- hata raporlama cok zayif. Cogu hataya karsi syntax error on line hodo deyip cikiyor malesef
2- optimizer aktif degil bu yuzden biraz fazla kod uretiyor. tabii basicden hala kat kat hizli


Sevgiler

68
tr scener discussion / aktif scenerlar nasil sayiliyor
« : 30.03.2007 05:53:30 »
benim canim adminlerim:) size bir sorum var. sayfanin en altinda cikan aktif uyeler (su an 84 olan) sayisi nasil elde ediliyor?

Bu arada son 24 saatte giren kisilerin listelenmesi olayi super bir olay elinize saglik.

69
demoscene / plazma #4
« : 20.03.2007 21:40:28 »
Ey Plazma dergisinin o cengaver, o kahraman, o fedakar, o iyi niyetli, o kalemi kılıçtan keskin olan güzel editörleri,
 
Plazma #4 için yazarlara bir yazı deadline belirtmenizi önermek istiyorum. Hatta bu deadline çok çok uzak olmasa da parti ateşi sönmeden insanlar yazmaya başlasa diye diliyorum. Derginin çıkış zamanı ayrı bir konu. Onu kendinize göre ayarlarsınız elbet. Ama yazı teslim deadline belli olursa kendimizi ona göre ayarlayabiliriz. Malum Scene bakımından yoğun bir dönem olacak bahar dönemi :)
 
Ve sevgili scenedaşlar. Hep beraber Plazma'ya özenli ve kaliteli yazılarımızla destek vermeye ve dergi editörlerini zor durumda bırakmamaya çalışalım. ıyi kötü belli bir devamlılığı sağlamaya başlamış olan bu projeyi kritik bir dönemeçten geçiriyoruz. Çoğu dergi projesi 2-3 sayı cıkar ve durur. O yüzden Plazmanın 4, 5 ve 6. sayılarını çıkarmak derginin devamlılığı açısından kritik olacak. Hep beraber kollektif kültürümüzü tanıtmak ve geliştirmek ve bunu yaparken de süper yazılar okuyup iyi vakit geçirmek istiyorsak her birimize düşen bir yükümlülük var.
 
Mesela bir çarşamba akşamı... Eve yorgun geldiniz. Code yazacak veya müzik yapacak yada piksel piksel uğraşacak gücünüz yok. Saat 10.00... Koyun kendinize bir sıcak çay ( ya da kahve / irish kahve / beyaz şarap / bira ). Açın Nightshift grafiklerini... ıçeceğinizden yudumlarken grafikleri inceleyin renkleri, figürleri, ışık ve gölgeyi... Tadını çıkarın... Sonra da hissetiklerinizi kelimelere dökün
 
Sevgiler

70
geyik / Guitar Hero II
« : 19.03.2007 06:21:01 »
Arkadaşlar kolay kolay oyun oynamam ben şahsen, fakat oynadığım bir kaç oyunu da bayağı yüksek yere koyar ve zaman harcarım. Benim için bu klasmanda yer alan pirates, e.h. soccer, kick off, madden ve caesar 3' ten sonra bu klasmana en son eklediğim oyun Guitar Hero II oldu. Oyundaki 80 sonu 90 başi underground Rock klüpleri ortamı muhteşem yansıtılmış. Çok can alıcı bir soundtrack var ve gitar şeklindeki kendine has kontrolör de gayet başarılı.

Sweet Child o' Mine'ı gerçek gitarda çalan biri olarak oyunda expert seviyede çalmak gerçeğinden daha bile zor geldi bana.

Kesinlikle aşmış yemiş bir oyun gerçekten gitar çalmayı bilmenize gerek yok. ımkan olursa mutlaka deneyin.

PS: Birileri bu gitar kontrolörünü C64'e bağlamaya çalışıyor.

71
music / demodojo first music by Drey
« : 07.03.2007 11:13:30 »
Henüz NS2007 stufflarının çoğunu izleyemedim teknik imkansızlıklardan ötürü. Demodojo'nun merakla beklediğim demosu da bunlar arasında. Fakat directory içindeki müziği dinledim.

Hayatımda dinlediğim beni en çok etkileyen ve elektriklendiren eserlerden biri ile karşılaştım. ınanılmaz bir deneyim. Muhteşem bir ayrıcalık bu müziği dinleyebilmek. Bir gündür aralıksız olarak dinliyorum. Daha sonra çok daha detaylı bir nacizane review yazacağım. Ama şimdilik Drey hocam önünde saygıyla eğiliyorum.

72
nightshift / nightshift'e video baglanti
« : 02.03.2007 22:04:21 »
Arkadaşlar , rica etsem biriniz kamera ve mikrofon götürse Nightshift'e. Bilgisayarlardan birine bağlasa, ben de buradan skype veya msn aracılığıyla partiye bağlansam, mekanı gorsem. Cumartesi Türkiye saati ile 20.00 02.00 arasi saatlerde burada msn ve skype ile online olacagim. Bir kahraman kişi benimle video konferans yapsa ve kamerayi şöyle bir parti mekanına tutsa da hepinizi bir görsem :)
 
Sevgiler

73
"ıLK PARTıM" REHBERı

Giriş
Yaklaşan bir demo partisini duydunuz. ılginizi çekti ama kafanızda soru işaretleri var. "Nasıl bir ortam olacak? Kimler gelecek? Tanıdık olmazsa ne yapacağım ben? " gibi soruları olanlar için Türkiye'deki scene partilerini, ortamı ve içindeki insanları tanıtan bir rehber hazırlamaya karar verdim. ılk partinize giderken kafanızdaki soruları azaltıp daha zevkli bir parti geçirmeniz için yapmanız gerekenler aşağıda.
 
Günler ve Durumlar

Geldiğiniz gün ve saate bağlı olarak farklı bir ortam bulacaksınız. Eğer partinin başlarında geldiyseniz, mekanda 5-10 kişi olacak. Bunların büyük bölümü de organizasyonda görevli olacak. Bu kişiler sizi gördüklerine çok sevinecek. Kim olduğunuzu soracak kısa bir muhabbet yapmaya çalışırken başka bir organizatör onları çağıracak ve bir yerlere koşturmaları gerekecek.

Bu olayın negatif yönü bu saatlerde ortalık biraz boş olabilir. Eğer ses sistemi falan kurulmuş ise zaten ortamda scene müzikleri çalmaya başlamıştır. Büyük ekranda demo gösterimi de olabilir. Bu saatlerde mekanda olan bir parti acemisi için en zevkli olay, eğer biraz grup ve scenerların adını duymuşluğu varsa, gelen scenerların kim olduğunu tahmin etmeye çalışmak olur. Genelde gruplar zaten mekana kalabalık olarak gelirler. şöyle bir dönüp bakarsınız ki "ooo Resident tayfası gelmiş". Daha old school gruplar ise mekana kucaklarında bir sürü makine ile beraber gelirler. Bu adamlar, genelde müzik compoya yapacağı müziği kendi c64'ünde tamamlamak isteyen müzisyenler veya grafiğe son "smooth çekme" işlemini tamamlamak üzere hacklenmiş Amigasında deluxe paint açan grafikerler
olabilir.

Genelde bu ilk yerleşme aşamasında insanlara gidip ne yaptıklarına bakabilirsiniz. Bu esnada çok muhabbet dönmeyebilir. Ama insanlar sistemlerini kurduktan sonra zaten muhabbet edecek adam arama moduna geçerler. O sırada çılgınca kaynaşırsınız haberiniz olmaz

Cuma gecesi geç saatlerde muhabbet ilk zirvesini yapar. Cuma gecesi saat 10 civarlarında hala mekandaysanız büyük olasılıkla mekanda oluşan kalabalık sohbet çemberlerinden birinde bulursunuz kendinizi. Bunlara "MJHÇ" (Multi Jenerasyon Sohbet Çemberi) denir. Bu çemberlerde genelde 3 jenerasyondan 2'şer, 3'er scener (80'ler, 90'lar, 2000'ler) artı mekana ilk defa katılan ve kendini kaptıran 6-7 yeni kişi olur. Toplam 15-20 kişi eski günlerden, eski oynanılan oyunlardan, gençken yapılan başarısız ama çok komik oyun yapma girişimlerinden falan bahsederler. Bu esnada karnınıza ağrılar girmiş halde gülerken saatin 04.00 olduğunu farkedersiniz. Bir kenara çekilip 3-4 saat uyumak iyi olabilir.

Cumartesi günü mekan artarak hareketlenmeye devam eder. Bu esnada ortamda artık binbir türlü hardware üzerinde insanlar birşeyler yapmaktadır. Ayrıca adını duymuş olabileceginiz bayağı efsaneleşmiş adamların sessiz ve mülayim şekilde ortamda dolaşan veya bir köşede birşeyler yapan kendi halinde adamlar olduğunu görürsünüz. Bu adamlar bir yandan "cool" görünürken yanlarına gidip tanışırsanız sizinle seve seve muhabbet eder. Hele de yaptıkları şeyle ilgili sorular sorarsanız, çeneleri düşüp her sorunuzu cevaplamaya başlayacaklardır.

Ayrıca ortamdaki insanlara bir bakarsanız etrafta sizin gibi ilk defa gelen ve sessiz sessiz ortamda dolaşıp ekranlara bakan insanlar görebilirsiniz. şimdi bu insanlarla muhabbete girebilirsiniz ve pekçok yakın arkadaşlık aslında böyle başlar. Tanışıp artık mekanı incelerken iki kişi olarak dolaşmanın zevkini çıkarırsınız. Böylece gördüğünüz şeylerle ilgili yorumları paylaşır genelde seminerleri beraber izlemeye başlar ve compoları da beraber izlersiniz. Hatta partiden sonra gaza gelip beraber grup kurma olasılığınız da yüksektir.

Peki ilk muhabbeti nasıl başlatacaksınız. Eğer siz de çoğumuz gibi çekingen biriyseniz endişelenmeyin. Ben şimdi bu olayı tamamen çözeceğim. Bu benim kişisel tekniğimdir ve şimdiye kadar çok işe yaramıştır. Bütün yapmanız gereken şu adımları takip etmek

1- Mekanda piksel grafik çizmekte olan bir grafiker bulun. Çoğu zaman insanlar grafikerlerin başında toplanır, çünkü grafikerleri iş başında izlemek gerçekten zevklidir. Aynı şeyi bir coder için söyleyemezsiniz mesela. Nitekim zamanında TRT2'de yayınlanan koca kafalı ressamın programını hipnotize olup saatlerce seyretmiş çok insan vardır.

2- Yüksek sesle (ama saygı ve şaşkınlık ifadesi olarak) "Obaaaaa abi inanılmaz ya" deyin.

3- Bu noktada birkaç şey olabilir:

3a- Grafiker teşekkür edebilir ve onunla muhabbete girebilirsiniz. Sorularınızı sorabilir cevaplar alabilirsiniz. Mesela "abi peki mesela neden kırmızının yanına pembe koydun burada? Mesala sağdaki bölümde farklı renk kullanmıştın" gibi detaylı sorular sordukça grafiker coşar ve acayip zevkli bir muhabbette bulursunuz kendinizi. Zaten sizin sorularınıza cevap aldığınızı gören ve kafasında soru olmasına rağmen çekingenlik yapıp soramadığı için karnı ağrıyan başka arkadaşlarda bu muhabbete katılır. Böyle şen şakrak bir ortam olur.

3b- Çevredekilerden biri tepki verebilir. "abi sorma ya şurda şok halde izliyorum ben de deminden beri zaten" falan der. Alın size muhabbet. "Hiç piksel grafik yapmayı denedin mi?" falan diye muhabbeti geliştirebilirsiniz. Veya "ben de denedim iki kere hiç böyle olmadı hehe" diyebilirsiniz.

4- Eğer siz de bir grafikerin başında bekliyorsanız ve başka biri gelip de "obaaaa abi inanılmaz yaa" derse, hemen siz de atlayıp "sorma abi ben de burda şok halde izliyorum sabahtan beri" diyerek karşılık vermeyi unutmayın. Daha sonra ileriki safhalarda "sen de mi Nightlord'un ilk gelenler için hazırladığı rehberi okudun heh he" diye muhabbeti iyice samimi hale getirebilirsiniz. Bu esnada "valla sağolsun Nightlord ne iyi kalpli bi insan" diyebilirsiniz mesela. Yani muhabbet olsun diye yanlış
anlamayın.

Bakın ne kadar kolay:
1- grafiker bul
2- "obaaa..." de tepki al
3- veya "obaaa..." diyene tepki ver.

MJSÇ'lere katılım da bir diğer kolay kaynaşma yoludur. Bunlarda kimseyi tanımanıza gerek yoktur. Bi yerlerden yüksek kahkahalar yükseldiğinde oraya gidin bir MSJÇ bulacaksınız. Bir sandalye çekip yanaşın. Hiç birşey demeden oturup olaylara gülmeye başlayabilirsiniz. Ya da oturmadan "Ben de katılabilir miyim" diyebilirsiniz isterseniz. Bu durumda birileri hemen "tabi ne demek... merhaba isim ne? Nick (yani scenede veya forumlarda kullandığınız takma isim) ne?" falan diye zaten sizi hemen muhabbete çekecektir. Zaten sadece muhabbetleri dinleseniz bile çok iyi vakit
geçireceğiniz garantidir.

MJSÇ'ler en çok yemek saatleri ve Cuma ile Cumartesi geceleri olur. Bazen sabaha kadar sürebilirler. ıstediğiniz zaman MJSÇ'den ayrılabilirsiniz.

Bazı ipuçları:

- Scener'lara yaptıkları şeyleri sorun. Size göstermekten büyük mutluluk duyarlar. Aklınıza gelen herşeyi sorun.

- Bazı legendlarla mutlaka ama mutlaka tanışın. Bu konuya daha detaylı eğileceğim birazdan ama Türkiye'de bir partiye gidip de Vigo, Turbo, Hydrogen, Wisdom, Spritus, Anesthetic, Skate, Flexi gibi (daha da var nice legendlar) adamlarla bir kere el sıkışmadan mekandan ayrılmayın. Onlarin birşeyler üretme gazının size de bulaştığını hissedeceksiniz.

- Bazen bazı elemanlar ücra bir köşeye kapanıp compolara birşey yetiştirmeye çalışabilir. Bu adamlar şu an yaptıkları işin compo esnasındaki etkileyiciliği azalmasın diye göstermek istemeyebilir. Hoş görün. Zaten siz kibarca "bakabilir miyim?" siye sorarsanız, onlar da kibarca neden göstermek istemediklerini açıklayacaktır.

- Mekanda rahat olun aklınıza takılan birşey olursa organizatörlere sorun. Organizatörler size seve seve yardım eder veya edecek başka birini bulur. Parti tecrübesi olan herkes de sıze yardım etmek için can atacaktır.

- Eğer teknik veya sanatsal dallardan birine ilginiz varsa bu konularda ortamda olan iyi adamlara sorular sorun. Hangi araçları neden tercih ettiklerini öğrenin. Bunlar size hep fikir verecektir.
 
 
... devami sonraki postta

74
geyik / Mutlu yillar Hydrogen
« : 12.01.2007 04:30:16 »
Guzel insan Tr-Scene'in vazgecilmezi. Galaksinin diger ucundaki arkadasim
Nice mutlu yilllara diyorum

75
tr scener discussion / kucuk bir feedback
« : 04.01.2007 19:13:41 »
sevgili adminler,
 
yine basinizin belasi nightlord yeni bir istek/oneri ile karsinizda. ust tarafta uzerinde kontrol paneliniz, sss, uye listesi, takvim... falan seklindeki buttonlarin oldugu bara, "all threads" eklemek mumkun mudur. Mesela son verilen cevaplari okuduktan sonra soole "du bi de butun topiclere bi bakiyim eski bi konu vardi cevap yazacagim" dedigimiz zaman son okumakta oldugumuz topicden tek tikla allthreads'e donmek guzel olur diye dusundum. Gerekirse oradaki buttonlardan biri kaldirilabilir (mesela takvim)

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7