İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - nightlord

Sayfa: [1] 2 3 ... 73
1
demoscene / Ynt: Yeni Disk Magazin - Dawn
« : 19.01.2016 21:21:50 »
@hydrogen: o senin guzelligin be kardesim :)

@dawn: sonunda dun biraz okudum dergiyi. ama tamamlayamadim. yazi kalitesi olarak inanilmaz kotu geldi bana. bi de yapimi 30 yil surdu falan diye muhabbet cevirmisler.


2
demoscene / Ynt: Yeni Disk Magazin - Dawn
« : 09.12.2015 17:12:30 »
Yok alco yalniz degilsin. Bi kac baska avrupali scener da benzetmisti zyron'la benim uzun sacli sakalli versiyonumu. Ama zaten benim uzun sac kirli sakal versiyonum baya klasik bi tip. cok kisiyle benzesiyor :)

3
coding / Ynt: Swift
« : 08.06.2014 08:26:40 »
swift'le ilgilenmedim ama Metal ilginc. Apple 90'larda microsoft'un yaptigi secim/hata'larin aynilarini bir bir yapiyor. MS bunlari yaparken %90 market hakimiyeti vardi. Apple su an %30 market hakimiyeti ile ayni seyleri deneyince sonuc ne olacak merak ediyorum

4
demoscene / Ynt: Plazma yeni sayılar
« : 14.05.2014 21:31:48 »
Plazma yeni sayilar cikarabilir, ama "sureli" olmadigi ve olmayacagi kesin gibi. Yeni sayi cikmasi su sekilde olur benim kafamda:
- ben gaza gelirim iki 3 yazi yazarim.
- sonra yazarlara birer mail atarim. "Arkadaslar 15 gun icinde plazmanin yeni sayisini cikaricam, yazi yazmak isteyen bir hafta icinde yazip gondersin"
- bu mail bir toplu mail olmaz, ben tek tek istediklerime birkac konu onerisiyle gonderirim (misal "ya Endo, su senin amiga asm dizisine bi ayak daha yazar misin. ya da su bi enteresan basic vardi kullandigin onu bi yazida kisaca seyettirsen" falan gibi)
- bir haftada gelen gelir
- bir haftada linklerim dergi cikar

yillar icinde Turkiye'de en iyi calisan modelin "burst" modeli olduguna kani oldum.

5
7dx / Ynt: 7DX Demoscene Party 2014 (03-04 Mayıs 2014)
« : 03.05.2014 06:21:54 »
selam Mathman, bu konuya 4 yil kadar once bi degindik :) soyle:
http://www.tr-demoscene.info/index.php/topic,3238

6
c64 / Ynt: 6510 adresleme modları üzerine bir soru
« : 05.02.2014 03:24:33 »
video'nun tamamını izleme şansım olmadı ama 35.00 komşuluğundaki 3-4 dakikayı izledim. Bu enteresan bir durum.

1- Bilmediğim birşey öğrendim. her komutun fetch cycle'ını bir önceki komutun son cycle'ı ile örtüştürdüğünü bilmiyordum. Bunu biraz da olsa pipelining adledebiliriz. Yani o ezberlediğimiz komut cycle uzunlukları aslında hep bir cycle eksik imiş. Inx 2 değil 3 cycle imiş. lda $1000 4 değil 5 cycle imiş. Ama hep bir cycle fetch bir önceki komutun son cycle'ına kotarıldığı için komutlar normalde olacaklarından 1 cycle eksik çalışıyor pratikte

2- Dolayısıyla buna pipeline atası 6502'dir gibi bir cümleye çok da itiraz etmem. Hala bu 6502'yi RISC işlemci adletmek için yeterli değil ama "RISC'in öncüsü" gibi bir tanımlamayı destekleyen bir olay.

7
c64 / Ynt: 6510 adresleme modları üzerine bir soru
« : 03.02.2014 20:44:54 »
wizofwar: ben de o yüzden "genelde" CISC kabul edilir demiştim. 6502 camiasında "o aslında ilk RISC idi sonra ARM ondan esinlendi" falan gibi düşünen bir kitle var. Ama bu azınlık ve zaten yaptıkları savunma biraz felsefi boyutta.

Yalnız 6502'de pipeline yok. fetch/decode/execute basamakları var elbette ama pipeline diyebilmemiz için cpu'nun aynı anda birden fazla komutun farklı basamaklarını işletebiliyor olması lazım. 6502 bunu yapamıyor. Bir komutun bütün basamaklarını bitirdikten sonra bir sonraki komutu fetch edebiliyor ancak.

8
c64 / Ynt: 6510 adresleme modları üzerine bir soru
« : 03.02.2014 09:16:57 »
acaba Nightlord'un bahsettiği microcode sisteminin kullanılmaması RISC felsefesinin bir getirisi mi? Yani bütün RISC işlemcileri aynı decoder & sequencer sistemini mi kullanılırlar?

Burayı biraz açalım. 6502 ailesi genelde CISC kabul edilir. RISC'in çok kesin bir tanımı olmamakla beraber, bir CPU'yu RISC yapan başlıca özellikler,
* genelde sabit uzunlukta instructionlar olması(mesela 6502'de inx, lda #0, lda $1000 gibi bir, iki, veya üç baytlık instructionlar olmaması)
* load store mimarisi (yani alu işlemlerinin sadece yazmaçlar arasında yapılabilmesi, bellekten yapılan tek etkileşimin bir registera yükleme veya registerdaki değeri yazma olması). Örneğin 6502 adc $1000 diye bir bellekteki değeri cart diye alu'ya sokabilir.
* microcode yerine genelde hardwired logic kullanmak RISC işlemcilerde sıkça rastlansa da microcode kullanan RISC işlemciler de var.

bu sabit uzunluktaki komutlar hardwired decoder olayını kolaylaştırır. Buna ilaveten CPU'nun bir komutu işletişi aşağı yukarı hep aynı 3-5 basamakta yapılabilir. Böyle olunca CPU'ya bu 3 stepi (fetch, decode, execute) yapan donanımı koyup pipeline oluşturabilirsiniz. Komutları bu pipeline'dan ilerletirken, birinci komut 2. basamağa geçince bir sonraki komutu birinci basamağa alarak bütün pipeline'ı doldurabilirsiniz. O zaman da bir komut 3 cycle alıyor bile olsa pipeline sayesinde RISC işlemciler ortalamada her cycle'da bir komutu throughtput edebilir.



9
c64 / Ynt: 6510 adresleme modları üzerine bir soru
« : 02.02.2014 06:21:29 »
@wizofwar: ufak bir typo yapmışsın sanırım. Verdiğin her iki örnekte de hedef adrese $29 değil $20 yazılıyor.

Adresleme modlarının her yazmacı neden aynı derecede desteklemediği güzel bir soru. Bu soru her komutun neden her adresleme modunu desteklemediği şeklinde daha da genelleştirilebilir. Mesela INC komutu burada bahsettiğimiz iki adresleme modunu da desteklemez.

Bunun cevabı 6502'nin komutlarının gerçekleştirilmesinde kullanılan bir tasarım kararına dayanıyor.

Çoğu CPU içinde microcode denilen bir dil ile tek tek komutları gerçekleştirir. Microcode komutları asm komutlarından bile daha alt seviye şeylerdir. Mesela adres bus'ı oluşturan iki 8 bitlik yazmaca bayt yazarlar falan. yani bir register'a bellekten adres yüklemeye yarayan bir asm komutu genelde 3 veya 4 microcode komutunda uygulanır. Pekçok CPU bu şekilde aynı adresleme modunu bütün registerlarına uygulayabilir çünkü çok küçük microcode değişiklikleri ile CPU'nun maliyetine çok etki etmeden bu komutlar eklenebilir.

6502 ve 6510'da ise microcode kullanılmamış. Tamamen custom kombinasyonel devreler kullanılmış ve bu şekilde fiyat düşürülmüş. Bu durumda herhangi bir adresleme moduna herhangi bir komutun veya yazmacın desteğini eklemek demek cpu'ya ilave logic devre eklemek demek ki bu fiyatı etkiliyor. Bu yüzden bir nevi köşelerin kırpılması durumu diyebiliriz.

CPU'ların içi ve kombinasyonel devreler hakkında şurada daha detaylı şeyler yazmıştım

10
c64 / Ynt: 6510 adresleme modları üzerine bir soru
« : 31.01.2014 20:18:10 »
Skate'in de belirttigi gibi (zp),y ve (zp,x) iki bağımsız adresleme modu. Nasıl çalıştıklarını da Skate açıklamış ben de bunların kullanıldığı senaryolar hakkında konuşayım.

(zp),y modunun iki kullanımı vardır:
- elinde bir grup tablo (yani her elemanı aynı tip olan: integer array gibi) var. Bu tablolardan birine erişip içinden tek bir değere indexleyip erişmek istiyorsun. Bu durumda tablonun başlangıç adresini zero page'de iki bayta yazıp bu mod ile erişebilirsin.
- elinde bir grup nesne var (yani farklı üyeleri farklı anlamlara gelen:asker nesnesi (hit point, bullets, name vs)). Bir nesnenin bir üyesine ulaşmak istiyorsun. Nesne'nin başlangıç adresi zp'ye erişilen üyenin offset'i y'ye.

(zp,x)
- elinde bir grup pointer var (yani pointer array gibi). Bu pointer'lardan n'incisine erişmek istiyorsun.

Açıkçası ben bugüne kadar hiç (zp,x) kullanmadım. (zp),y çok kullandım tabi. Ama son yıllarda bir refleks gelişti. Ne zaman kendimi (zp),y kullanırken bulursam hemen bunun yerine bu rutini komple zero page'e kopyalayabilir miyim diye düşünüyorum. Eğer bunu yapabilirsem o zaman o zp adresine iki baytı yazan sta'lar 3 cycle kalmaya devam ederken lda (zp),y ise lda zp,y dönüşmüş oluyor ve bir cycle azalıyor. Bu trik snapshot'taki tünel ve gezegen part'larını %20 civarı hızlandırmıştı.

11
Tanışma / Ynt: Merhaba Scene Dünyası...
« : 07.01.2014 20:11:20 »
Hoşgeldin Mathman,

Ben yıllardır trds'de daha çok Amiga'cı olmasını dilemişimdir. O yüzden seni gördüğüme çok sevindim

12
tr scener discussion / Ynt: forumlar üzerine
« : 07.01.2014 03:42:36 »
Çok güzel bir değerlendirme olmuş Ray, öncelikle kalemine sağlık.

Söylediklerin benim mantığıma gayet yatıyor ama yine de kafamda soru işaretleri var. Peki bu bölünme bazı yerlerde neden daha az. Mesela Gamedev.net veya Gamasutra neden bu kadar büyük olabiliyor. CSDB neden bölünmüyor. İçeriğin ulaştığı kritik bir kütle mi var. facebook gibi insanlar bırakıp başka yere gidemiyor mu. Yoksa yeni üye akışı mı yüksek

öte yandan moderasyon konusu da enteresan. Bence ekşi sözlük bir forum değil. farklı bir form faktörü var. Yönetimin "karışmayan" yaklaşımının oranın serpilmesini sağladığı konusundaki tespitine katılıyorum. Ama öte yandan ekşi sözlük bazı forumsal problemleri kafadan uğrasmadan atlatıyor. Kategori hiyerarşisi yok, ticari alım satım ilanları yok, genelde bir mesaj içinde ileri geri tartışma ya yok ya yok denecek kadar az (düzenli olarak kullanmadığım için bilmiyorum). Ya da iki kişi bir başlık altında ana avrat girişse bu mesajlar modere ediliyor mu orada onu da bilmiyorum.

Zaten sen fikirsel olarak karşıt seslerin varlığına hoşgörü göstermekten bahsediyorsun. Ki bu bence zaten varsayılan olmalı. Bu hoşgörü ile "moderasyon" bağımsız iki konu. Tarafsız bir kural setine göre moderasyon yapan bir forum hala karşıt seslere izin veriyor olabilir.


13
tr scener discussion / forumlar üzerine
« : 07.01.2014 01:44:10 »
http://demoglobin.com/bolunerek-azalma/

Türkiye'de bizlerle ilgili forumların kısa tarihçeleri ve bugünkü durumları ile ilgili naçizane bir değerlendirme. Sizler neler düşünüyorsunuz çok merak ediyorum.

14
7dx / 7dx 2014 tarihi
« : 06.01.2014 23:41:05 »
Selam sevgili 7dx organizatörleri. Partinin bu yıl baharda olacağı söylentileri vardı. Tarih herhalde belli değildir şu an ama tarihin ne zaman belli olacağına dair bir plan var mı merak ettim. Bu yılki 7dx'e daha önceden başlayarak hazırlanmak istiyorum da

15
Tanışma / Ynt: alobarnon
« : 06.01.2014 23:38:24 »
abi oha diyorum. son 3 haftadır en cok dinlediğim şey. LW1'den "meet martin riggs"

Sayfa: [1] 2 3 ... 73