Gönderen Konu: Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları  (Okunma sayısı 5190 defa)

Hızlı düğmeleri aç

gibraltar

İleti: 122

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
http://video.cs.bilgi.edu.tr/filter/serie/OYLG-2011

Özellikle Karl-Heinz Strassemeier ve Chris Stephenson hocanın sunumu işin felsefesine de odaklanıyor.  (Aynı konuya farklı açıdan nasıl bakılabilir görmek için The Cathedral and the Bazaar okunabilir. Eric S. Raymond'un sıkı bir komünist düşmanı, Amerikan Cumhuriyetçisi ve silahlanma destekçisi olduğunu hatırlatmak isterim.)

Açık kaynağın bana ilginç gelen yönlerinden biri de bu. Bir tarafta açık kaynağı neredeyse komünizmle eş değer adlandıran R.M. Stallman, diğer tarafta kesinlikle anti komünist ama yine açık kaynak hacker'ı Eric S. Raymond. Konu açık kaynak olduğunda insanların farklı sosyal ve siyasal ayrımları ortadan kaldırıyor oluşu gerçekten manidar.

Bu ikisinin birleştiği noktalardan biri de Lisp'in ufuk açıcı olduğudur.
Bilgehan Korkmaz

Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları

« Yanıtla #1 : 22.04.2011 16:12:05 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

İleti: 5.245

A Sinner Scener
Çevrimdışı
  • Administrator
  • *****
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
komünist momünist böyle şeyleri nerede dile getirsen hemen binerler tepene. nitekim forum bu başlığı spam olarak algılamış. :) günler sonra onayladım ben.
 
şahsen open source ile siyasi görüşlerin pek alakası olduğunu düşünmüyorum. çevremde "newton fiziği faşisttir çünkü lineerdir, quantum ise..." gibi lafları etmeyi seven garip adamlar dolu olduğu için de bilimsel konularla siyaseti bir arada görmekten ekstra eğriti oluyorum. tabii bunlar tamamen şahsi görüşlerim. open source'un üç çıkış noktası vardır.
 
1) yaptığını şartlı ya da şartsız paylaşmak.
2) projene normalde alman çok pahalıya mal olacak katkıları ücretsiz olarak alabilmek.
3) projende başka projelerden yararlanabilmek.
 
Ne Komünisti, ne Amerikan Cumhuriyetçisi, nereden çıkıyor bunlar? :)

Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları

« Yanıtla #2 : 22.04.2011 17:16:30 »
Hızlı düğmeleri aç

gibraltar

İleti: 122

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
Elbette bilim ya da en azından bizim uğraştığımız teknolojik "varlıkların" doğrudan siyasi ya da felsefi bir yanı, tarafı olduğunu söylemek biraz zorlama olur. Lakin dünyanın ve üzerinde yaşayan insanların bir takım ideolojileri mevcut. Bildiğimiz tüm bu teknolojileri ve bilimi de insanlar ortaya koyuyor. Sanıldığının aksine dünyadaki en apolitik tutumlar bile biraz politik ideoloji, felsefe temellidir.

Açık kaynak ve komünizm eşleşmesinin temel nedeni, her şeyin para ve istatistik olduğu kapitalist dünyada gönüllülük, paylaşma, özgürlük esaslı bir "gerçeğin" Amerika'nın göbeğinde ruh bulması sanırım.

Fakat ben başlığın ikinci paragrafında açık kaynağın aslında tek başına komünizmin ya da komünist düşüncelilerin ortaya koyduğu bir şey olmadığını belirttim. Eric S. Raymond örneği bunun en önemli kanıtlarından biri. Yani yalnızca "yazılımın kaynak kodunun" açık olmasını savunmak dahi birini açık kaynakçı, özgürlükçü yapabilir. Bunun için komünist parti manifestosunu da zorunlu olarak kabul etmemiz gerekmiyor.

Bugün "Microsoft, Oracle, Apple ya da X bir dev yazılım firması neden 'gerçekten' açık kaynak kodlu yazılımlar üretip yaymıyor." dediğimizde, biz bunun temel nedenini kapitalist dünya işleyişine bağlıyoruz ve bu iş modellerinin para kazanmak ve büyümek için zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Lakin iş Bill Gates'in, Mark Zuckerberk'in parası hakkında konuşmaya geldiğinde onları büyük birer aç gözlü banker gibi görmekten kendimizi alamıyoruz. "Onlar hakkında çoğunluğun negatif düşüncelere sahip olmasının nedeni nedir?" sorusunun cevabı da bu algıda yatıyor. (Onları düşünce ve fikir önderi, ideal meslek erbabı olarak gören meslektaşlarımı tenzih ediyorum.)

Açık kaynak fikrini de aslında biraz bu benzer mantık ayrımı yüzünden komünizme benzetiyoruz ya da bağlıyoruz. Sıkı, totaliter yazılım firmaları kapitalist, emperyalist; açık kaynak grupları paylaşımcı, özgürlükçü ve komünisttir. :)

Açık kaynak ya da komünizm fikri çekirdek itibariyle apayrı kulvarların farklı ürünleri olsalar da konu paylaşım olduğunda ikisi de bir noktada kesişiyor, zira yazılım da insanlardan, felsefelerden, toplumdan ve insana dair diğer tüm şeylerden yalıtılmış bir kavram değil. Bizzat insanın kendisini içeren yaşayan, canlı bir nesne.
Bilgehan Korkmaz

Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları

« Yanıtla #3 : 22.04.2011 17:50:18 »
Hızlı düğmeleri aç

ssg

İleti: 331

Çevrimdışı
  • ****
  • Sr. Member
    • Profili Görüntüle
komunizmin paylasima bakisi hakkinda zamaninda yazmistim (biz bunlari kitaplarimizda yazdik):

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=17540144

Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları

« Yanıtla #4 : 22.04.2011 18:17:16 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

İleti: 5.245

A Sinner Scener
Çevrimdışı
  • Administrator
  • *****
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
Ben Microsoft'un, Facebook'un, Apple'ın ve diğer büyük şirketlerin CEO'larına kötü gözle bakanları açıkçası geçen gün haberturk.com'da okuduğum bir haber yorumuyla bir tutuyorum.
 
Haber şu:
Demet Akalın (ya da O'nun gibi pek gerekli olmayan bir ünlü) Cihangir'de ev kiralamış. Önce 6000 TL kirası olan bir eve bakmış, bu rakam fazla gelmiş. Sonra 4000 TL'lik bir ev tutmuş, O'nu da ev arkadaşıyla birlikte tutmuş. Yani 2000-2000 bölüşecekler kirayı.
 
Demet Akalın gibi birinin bu rakamı verebilmesi de oldukça doğal. Ama haberin yorumlarında birçok feci yorum gördüm, en dikkat çekici olan da şuydu.
 
- Başbakanımız keşke bu sanatçıları da ergenekoncular gibi içeri alsa, nereden geliyor bu paralar.
 
şimdi benim gözümde Bill Gates'in parasından rahatsız olan adamla yukarıdaki yorumu yapan adam aynı mantığın farklı sapkınlık derecelerindedir. Bu nedenle;
 
* Bilim
* Siyaset
* Din
 
Bu kavramların bir biçimde bir arada geçtiği herşey beni şahsen rahatsız ediyor.
 
Nerden nereye geldi laf di mi? :)
 
Bunları neden bu konulardan rahatsız olduğumu anlamanız için yazdım, yoksa özellikle bu başlıkla ilgili bir problemim yok.

Özgür yazılım ve Linux günleri seminer videoları

« Yanıtla #5 : 22.04.2011 18:38:03 »
Hızlı düğmeleri aç

gibraltar

İleti: 122

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
Maalesef bu üç kavram bütünüyle iç içe ve birbiriyle girift bağlantılara sahip. Ben bunların politik, felsefi ve toplum bilimsel çözümlemelerini yapma eğiliminde değilim. Zira bunlar üzerine o kadar çok konuşan adam var ki, bir yerden sonra herkesi dinlemek, bu bilgilerle yargılara varmaya çalışmak oldukça sıkıcı olmaya başlıyor. :)

Yalnız; siyaseti bir alt konu olarak gözardı edip din, felsefe ve bilim dediğimiz şeyin tarihsel gelişimi ve varoluşları hakkında düşünürsek, bunların tamamen iç içe ve birbiriyle alakalı olduklarını görebiliriz diye düşünüyorum. Bence ileri seviyede bilim yapacak insanların bu üçü hakkında da biraz birikime ihtiyacı var sanırım.

Bugün örneğin Türkiye'de "evrim teorisi"ne bir dini reddiye olarak bakılmasının temel nedeninin bu üçlünün karmaşık ilişkiler ağında saklı olduğunu düşünüyorum. Gibi :)
Bilgehan Korkmaz