Selam Deniz.
Her seyden once su cumlenin uzerine (sen bu aciklamayi bana dair yapmasan da) kendimi tanitma gerekliligi dogdu. Zira bir elestiri yaptim ve gizleniyormus izlenimi vermek en son niyetim:)
Deniz: "Bu eleştirileri de herzaman için açıkça kendini gizlemeden ortaya yapmaktadır."
Ben Hydrogen/Glance. Bu forumdaki buyuk bir cogunluk, benim Sobee firmasinda 3d artist ve game designer olarak calisan Kursad Karamahmutoglu oldugumu zaten biliyor. Yani Hydrogen ismi benim icin gizemli bir kimlik degil gayet acik bir tanimlama.
(suradan da gorulebilir.
http://nightshift.untergrund.net/2007/tr/seminars.php)
Bu forumun acildigi gunden, su gune kadar attigim 500 kusur mesajda, oyun yapimina dair ilk mesajim herhalde bu baslik altindadir (1veya 2tane de yapimina katkida bulundugum oyunun linki vardir) Bunu da belirteyim.
Oncelikle Ceidot'un ne oldugunu iyi biliyorum.
Onceki mesajda kurdugum "biri yanlis bilgi, digeri de yillardan beri piyasayi sallayacagi soylenen henuz release edilmemis "Odtu destekli" bir oyun projesi" cumlesi ile belirtmek istedigim sey, Atom'u kaynak alan bu haberde, Tr'de su siralar uzerinde konusulan 2 proje oldugundan bahsediyor ve bu projelerden birinin de "odtu" destekli oldugunun altinin ciziliyor olmasi. Kisacasi, burada basarisiz bir yanlis haber girisi ile bir "Odtu" reklami soz konusu. Benim buradaki nitelememin, Ceidot firmasi ile hic bir ilgisi yok. Burada "Odtu" kimi desteklese, Tr'de uzerinde su siralar uzerinde konusulan projeler, bunlar olacak. Yani burada Reklam var. (Ya herseyi de bu kadar aciklamaya gerek yok yahu, burada anlatmak istedigimi bence cok kisi anladi zaten:)
Deniz: "Aslanlar gibi kirasını, suyunu, elektriğini fazla fazla ödemekte; "oo gençler oyun yapıyorlarmış, aferin, aferin" dışında da kimseden destek felan almamaktadır. Hayır ben bu destek lafına kılım da ondan bu kadar agresifleşebiliyorum, çekilen onca çileden sonra bir grup insan tamamen kendi çabası ile ayağa kalkıp ve dahi yürümeye başladığında "falanca destekli proje " olarak adlandırılmak insanın biraz gücüne gidiyor bundan olabilir."
Hydrogen: Sakin olun:) Burada boyle dusunen oldugunu sanmiyorum. Ceidot ile burada yazilanlarin hic bir ilgisi yok.
Bir onceki mesajimda yazdigim asagidaki paragrafi da bir ornekle aciklayayim.
"Turkiye'de oyun gelistiriciliginin nasil yapilabileceginin sanki bir federasyona baglanmasi ve bunun disinda kalmak isteyenlerin ortak olarak kinanmasi, "utopia'nin merkezi burada, disarida kalan oyun sektorunun gelismesi adina bir sey yapmiyor" hissiyatinin verilmesi, bunlar organizasyonun direk degil endirek olarak neden oldugu dogal reklam faliyetleridir. (Bkz. Tr'de oyun gelistirme konulu Odtu merkezli toplantilarin genel formu)"
(Burada cok eksik bir cumle kurmusum duzeltiyorum, Odtu merkezi ile sinirli da degil bu, soyle olacak Bkz. Tr'de oyun gelistirme konulu toplantilarin genel formu)
Bir misal vereyim. Türkiye’de Dijital Oyun Sektörü ve Oyun Geliştiricileri Paneli yapildi gecenlerde (Tubitak destekli) Bu panele Sobee firmasi katilmadi.
Panel ile iglili haberlerde, oyunyapimi.org forumunda, Deniz Aydinoglunun yazdigi mesaji hatirladigim kadariyla aktarayim.
"Sobee'yi panelde goremedigimiz icin uzulduk, Artik herseyi bir ben bilirim havasindan siyrilmanin zamani gelmedi mi" (Oyun yapimi.org su an kapali oldugundan, tam metni bulamadim kusura bakmayin)
Bakin bu burada bahsettigim Utopia'nin merkezine guzel bir ornek. Katilmayanlara yonelik ingeleyici bir elestiri yapilmis. Ayni zamanda bu, Deniz'in bu sekilde yazdigini gordugum tek mesaj. Sasirtmisti beni.
Kemiklesmis gercek bir oyun sektorunun olmadigi ulkemizde, hemen her girisimci, Tr'deki oyun sektorunun temelini atma calismalarina giriyor, ve bunu dogal olarak kendi adina reklam olarak kullaniyor. Boyle girisimler, cevredeki merakli kitle tarafindan, haddinden fazla onemler arzedilerek degerlendiriliyor. Tr'de oyun sektorunu kalkindirma dusuncesi guzel ve benimsemesi kolay bir dusunce cunku. Bu dusunceler, olayi duzenleyen girismcilerin ticari ve prestij bazli kaygilarini ve kazanimlarini perdeliyor.
Oyun sektorunun olgunlastigi hemen hic bir ulkede, "Ulkemizin oyun yapimina onem vermesi gerekiyor ve biz bunu icin adimlar atiyoruz" yaklasiminin, yapilan proje sayisindan kat kat fazla oldugunu sanmiyorum. Bizde bu eğilimler, projelerin gercek amaclarini ve hedeflerini ortuyorlar ve olayin ozu olan "Projelerin icerikleri", "ticari hedefleri" gibi elle tutulur verilerin degeri kayboluyor. Oyun yapimina onem veren baska girisimlerle zaman zaman bu sebeplerden kargasalar ve luzumsuz konularda kutuplasmalar yasaniyor. Yapilan seylere dair elestiriler bu kutuplanmalardan etkileniyor. Ve sonucta nesnellikten uzak, gercekcilikten kopuk ortamlar olusabiliyor.
Gene karisik oldu. Hatam varsa affola. Cok genis sinirlari olan bir konunun, kendi elestirdigim kisimlarina focuslanmak zor oldu.