İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - nightlord

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 73
46
demoscene / farb-rausch kodlarini acmis
« : 19.04.2012 00:42:29 »
aslinda bu konuda benim en sevdigim acik kod ornegi iq'nun (elevated'i yapan arkadas) 4k ve 1k starter kodlaridir. bi ara goz atin

47
çeşitli / açık kaynağa önem vermeliyiz.
« : 16.04.2012 21:33:45 »
acik kaynakli ve/veya ozgur yazilimin bazi avantajlarindan faydalanabilmek icin biraz teknik "kas" gerekiyor. Bu teknik kas bir kisi/kurumun bunyesinde olabilir veya olmayabilir. Eger yoksa o zaman o avantajlarin anlami azalirken, yazilimin yetileri arasindaki farklar tercihte rol oynayabilir.

 Ote yandan kullanici zaten iki yazilim arasindaki fark yaratan yetileri kullanamiyorsa o zaman o da tercihte rol oynamamali. Ama insanlar cogu zaman o yetileri odenen ekstra ucret icin gerekce gosterebiliyor.

Ornegin ben photoshop vs gimp karsilastirmasinda her zaman gimp'i tercih ederim. Cunku photoshopta olup gimp te olmayan bi takim advanced yetileri ben zaten kullanamiyorum. Benim yaptigim grafik isleri icin gimp'in yeti kumesi yetiyor. Bu durumda da ucretsiz ve ozgur olmasi benim icin avantaj (hos kodunu acip istedigim bir ozelligi falan ekliyor muyum? hayir)

Ote yandan bir MMO oyunu yazip server kurup ona oyunu koyacak olsam, Linux server yerine Windows server tercih ederim. Cunku update'leri otomatik, benim 20 degisik paketteki problemleri/updateleri tek tek takip etmem gerekmiyor. Istesem tek tek takip edebilir miyim? Evet. Istesem ufak problemlere patchler yazabilir miyim? Evet. Ama bunlara ayiracak zamanim yok cunku ben onun yerine oyunu gelistiriyorum.

48
graphics / Mac OS X neden grakilerin tercihi?
« : 22.03.2012 18:56:01 »
yapilan isleme gore degisir ama ayni hardware uzerinde grafik islerinde win7 macos'tan hizli calisir diye beklerim. Nitekim biz valve'in opengl ve dx portu olan oyunlarini ayni mac book'a win7 kurup denedigimizde, windows ustunde bazen %100 performans farki goruyoruz.

Kisacasi Windows Graphic stack (DirectX ailesi diyelim) MacOs'tan bi 3-4 yil ileride.

49
çeşitli / Inventing on Principle
« : 02.03.2012 01:06:23 »
valla endo'cum bu video karsima, tam da "ben hayatimi ne yonde ilerletmek istiyorum? nedir ne degildir?" gibi sorular sordugum bir esnada cikti. o yuzden bendeki etkisi fazla oldu.

konusmanin ilk yarisinda yapilan demolar zaten kendi baslarina enteresanlar ve cok onemli "bakis acisi degisikligi" yaratma potansiyelleri var. Ancak beni asil vuran Larry Tesler ve Bret Victor orneklerindeki kendine misyon secme kavrami oldu. ozellikle de bu misyonlarin
- teknik bir konuda (politik olmayan)
- yeterince dar ve net ("kullanim kolayligi" veya "estetik guzellik" gibi fazla genis/bulanik/olculemez olmayan)
olmalari bana etkileyici geldi.

Boyle bir misyon insana acayip net bir gorus sagliyor. Yani bu Bret herhangi bir uygulamaya bakip:
- bunu kullanan kisi birsey mi yaratiyor (evet/hayir)
- evet ise yaptigi kararlarin yarattigi seye etkisini aninda gorebiliyor mu (evet/hayir)
- hayir ise ne yapilabilir.

diye uc soruyu cevaplayip aninda deger uretebiliyor. Yani ya hede ozelligini programa eklesek mi eklemesek mi falan degil. su uc soruyu sor sonunda ulastigin cevap "kesin ve garantili" olarak birilerinin hayatina deger katiyor.

ayrica sonuclarda basariyi olcmek de cok kolay. "yaptigim sey yaratici kisinin yaptigi degisikligin sonucunun aninda gorebilmesini sagladi mi saglamadi mi". eylem secimleri cok net, sonuc olcumleri cok net.

Yani bu his cok guclu bi his olmali. Dusun ki her gun 100lerce teknik karar aliyoruz. Kimisi iyi yerlere variyor kimisi kotu yerlere variyor. biz karari aldiktan cok sonra sonucunu goruyoruz. o zonucun iyi mi kotu mu oldugunu tam olcemeyebiliyoruz falan. hani %70'i %80'i iyiye varsa (faydali bi feature olsa veya biseylerin performansi artsa) mutlu oluyoruz. Bu adam ise her adimda hep "emege degecek" kararlar alabiliyor bu sekilde. Neredeyse yaptigi her eylem kendisine ve cevresine faydali. HER EYLEM HER KARAR

Bu tip bi yasayis ve meslek icra edis modunun nasil tatminkar olabilecegini dusunuyor ve heyecanlaniyorum. Bende bu kadar guclu bir etki birakmasinin sebebi bu oldu :)

50
çeşitli / Inventing on Principle
« : 29.02.2012 02:30:29 »
sahane otesi bir konusma. hayatimda izledigim en iyi tekno-kulturel konusmalardan biri (belki de birincisi)

simdi kendime bi "principle" aramaliyim. Daha dogrusu zaten icimde olani bulmaliyim :)

link icin tesekkurler ragnor.

51
pc / Karakter Hareketi
« : 28.02.2012 03:12:04 »
paradox: chat olayini skate detayli anlatmis, chat disindaki olaylar (hareketler, buyu atmalar vs.) da tahmin ettigin gibi cogunlukla yakinlik tabanli olarak serverdan clientlara atiliyor. bu "yakinliga bagli" haber kavramini gerceklestirmek icin degisik algoritmalar kullanilabilir tabi. grid tabanli olabilir, yaricap tabanli olabilir. biribirini gorebilen odalar mantigi olabilir. ama ana noktada haklisin,bir client'a sadece gerebilecegi baska oyuncu ve npc'lerin bilgilerini gondermek mantiklidir

52
pc / Karakter Hareketi
« : 27.02.2012 21:49:52 »
once su basliktaki cevaplara bir goz at, daha cok sync olayi anlatiliyor ama pozisyon ve zamanlama beraber halledildigi icin isine yarar (yalniz orada benim cevabimda senin y dedigin dikey eksene ben z diyorum cevirimi yaparsin)

y degisimleri icin alman gereken ilk karar su: oyun dunyanda bir (x,z) icin oyuncunun olabilecegi farkli y'ler var mi? yani mesela iki katli bir bina veya hem altindan hem ustunden gecilebilen bir kopru. yani ayni x,z deki bir oyuncu birinci katta iken baska bir oyuncu ikinci katta olabilir mi? eger oyun dunyasinin tasarimini buna izin vermeyecek sekilde yaparsan isin kolaylasir. o zaman server'da sadece dunyayi 2 boyutlu tutarsin (her oyuncu ve obje icin sadece bir xz tutarsin). y koordinati icin ise clientta bir height map tutabilirsin. yani x ve z icin sana y degerini donduren bir tablo.

eger iki katli binalar olayina izin vereceksen, o zaman isin biraz daha zor. oyunda hileleri engellemek icin y pozisyonunu da serverda tutmayi tercih edebilirsin. ya da eger kat sayisi 2-3-4 gibi nispeten dusuk birsey ise, server da tam y yuksekligini degil de hangi katta olundugunu integer olarak tutabilirsin. ve clienta oyuncu (37, 321) xz pozisyonunda ve su an 2. katta gibi bi bilgi gonderebilirsin. clientta birkac kat icin birkac height map tutarsin. client dogru katin height mapini kullanarak oyuncuyu yerlestirir. boylece "ikinci kat" aslinda degisik y yuksekliklerine sahip engebeli bi yer olabilir (mesela merdiven basamaklari gibi)

53
pc / ılginç C++ davranışı
« : 03.02.2012 04:58:08 »
ilginc degil bana bug gibi gorundu. C++ ile ilgili degil de printf implementasyonunda sanki (veya vararg olayinda). hangi compiler'da ?

54
demoscene / Plazma #6, #7 ve #8 Cikti
« : 20.01.2012 03:14:22 »
Alıntı
ama sicak bakilmiyorsa boyle bir seyi yapmayi farkli isimle ben de ustlenebilirim. biri oburunu degilleyecek, yerine gececek diye bir sey yok neticede. dergi okuma keyfi de ayri benim icin. ben sadece baska unsurlarin daha oncelikli olabilecegini dusunuyorum.

ben amator bilgisayar kulturunun gelismesine katkida bulunabilecek her turlu fikre ve girisime destek olurum. yazi da yazarim. zaten degisik form faktorlerin denenmesini de olumlu goruyorum. yeni bi blog plazmayi oldurecek gibi oluyorsa (ama kendisi de basarili oluyorsa) buyursun oldursun. bence plazma tarzi olaylardaki temel olay turkce icerik olusmasi. bu icerigi olusturmanin daha efektif yolunun blog oldugunu gorursek o olsun. facebook fan page oldugunu gorursek o olsun. youtube channel oldugunu gorursek o olsun.

scene db olayi konusunda eskisi kadar cok buyuk ihtiyac oldugunu dusunmuyorum (yani skate'e katiliyorum). ancak for completeness' sake olabilir. plazma o degil. blog da o degil. plazma veya blog'da yer alacak icerik "yazi" veya "makale"

burada bana gore kilit nokta blog da olsa pdf de olsa, yazilarin o ortama kendiliginden gelen seyler olmadigi. yani blog da yapsak bir veya birkac editor'un orada yer almasinin faydali olacagini hissettigi konulari ve bu konularda yazabilecek kisileri tespit edip onlari yazi yazma konusunda gaza getirmesi gerektigini goreceksiniz. Bence editorluk denen seyin asli da bu. imla duzeltmek veya sayfa duzeni yapmak da degil. n amator kisiyi bir vizyon dahilinde bir butunun parcalari olabilecek yazilar yazmaya ikna etmek ve o yazilari takip edip toplamak. bu anlamda editorluk ihtiyacinin azalmayacagini dusunuyorum.

Ama dedigim gibi degisik form faktorleri denemek isteyenlere de her turlu yardimci olurum. Ornegin Retrojendeki arkadaslar direk fiziksel dergi olayini deniyorlar, elektronik olarak dagitmiyorlar. kafalarinda belli bir vizyon var. ben o vizyonda bazi noktalarla (dagitim mekanikleri) ayni fikirde olmasam da bunu destekliyorum (2. sayiya yazi da yazdim). sonucta her okuyucu, her icerik uretici, her editor, scene'de farkli seyler goruyor, farkli beklentileri var. ne kadar cok degisik perspektif ne kadar cok farkli form faktor ile dile gelirse ortamin da o kadar objektif ve cok sesli bir snapshot'ini almis oluruz.

55
demoscene / Plazma #6, #7 ve #8 Cikti
« : 19.01.2012 04:39:24 »
Hepinize tesekkurler. Bana tesekkur etmeyin, yazarlara tesekkur edin

Alıntı yapılan: Hydrogen;28639
Plazma su anki hali ile Turkiye'de scene'i takip edenler icin bir farklilik, bir yeni lik vermiyor. Genel olarak bizlerin bildigi, ama kaybolma potansiyelini iceren yazilarin toplanmasi gorevini ustlenmis bir nevi derleme durumunda.

Bu yorum dergideki egitsel yazi butununu biraz goz ardi etmis. Genel olarak daha magazinel yazilar acisindan `derleme` tespitine katiliyorum (bu tur yazilarin yarisi daha onceden yayinlanmisti), ancak bol miktarda, daha once hic yayinlanmamis teknik egitsel var.

Alıntı yapılan: ssg;28647
simdi gecmise saygi olarak anlamli ama bu muhafazakar durus faydaya olumsuz etki ediyor.

plazma'nin su an blog olmamasinin sebebi muhafazakarlik veya gecmise saygi degil. cok net soyliyim 'yemisim gecmisi' :) periyodik yayin kavrami farkli bir kavram, editoryel yuku bir blog'dan fazla mi az mi tartisilir. ancak blog'a gore avantaj ve dezavantajlari var. su an bence en buyuk dezavantaji tek tek yazilara comment edilememesi. Content'i generated static html yerine usturuplu bi sekilde wordpress'e aktarabilir miyim diye ben de zaman zaman inceliyorum. en onemli avantaji da yazilara comment edilememesi :) yani Hydrogen'in de dedigi gibi fire and forget olmasi. hangimizin comment modere edecek vakti var bilmiyorum.

Benim su anda en buyuk inancim "burst mode". Periyodik yayin bunu sagliyor. burst mode'da yazi yazmak yazi toplamak daha kolay.

Hepsinden onemlisi de icerik olusturmak, icerigin hangi formatta sunuldugunun onceligi daha dusuk.

neyse efenim butun plazmaya kafa yoranlara selam olsun diyerek bagliyim :) daha 7dx 2011 parti raporu yazicam

56
demoscene / Plazma #6, #7 ve #8 Cikti
« : 17.01.2012 01:02:31 »
Selamlar arkadaslar,

Sonunda Plazma 3 sayi ile geri dondu. Sizden ricam dergileri bol bol okumaniz, duyurmaniz, paylasmaniz, varsa hatalari iletmeniz vs. Duyurularinizda asagidaki duyuru metnini kullanip 6, 7 ve 8. sayilarin kapak grafiklerini de (small versiyonlari) linkleyebilirseniz harika olur.

Afiyet olsun :)
-------------------------------


Merhabalar,

Amatör Bilgisayar Kültürü dergisi Plazma, uzun bir aradan sonra aynı anda üç sayı ile güçlü bir dönüş yapıyor. 2009, 2010 ve 2011 yıllarının Eylül aylarında çıkacak şekilde hazırlanmış fakat gecikmiş bu üç sayı sonunda http://www.plazma-dergi.org adresinde okuyucu ile buluşuyor. Yine seçkin yazar kadromuzdan gelen, amatör bilgisayar dünyasının her yönüne ve platformuna dair inceleme yazılarından, eğitsel yazılara, "dolu dolu" bu üç sayıyı okuya okuya bitiremeyeceksiniz. Hemen web sitesine gidip, dergiyi web arayüzü ile okumaya başlayabileceğiniz gibi, dilerseniz pdf versiyonunu ve yüksek çözünürlüklü kapak grafiğini bastırarak, fiziksel bir dergiye de dönüştürebilirsiniz. Yeni sayının tadını çıkarıp kendi amatör projelerinizde hızla ilerlemeniz dileğiyle...

Plazma Ekibi
16 Ocak 2012




57
demoscene / PC'de En Begenilen 10 Demo
« : 10.01.2012 21:11:06 »
ben koyu ASD fani oldugum icin birkac bahsedilmeyen ve bende etkisi buyuk olan ASD demosunu hatirlatayim:

DreamChild (2003): yanilmiyorsam Leviathan - Amusic kooperasyonunun 'lk basladigi soundtrack. Muzigi cok severim, atmosfer olarak da en sevdigim ASD demolarindan biridir. shader kullanmadan fixed pipeline ile baya enteresan efektler yapilabilecegini gosterir.

Planet Risk(2004): Hydrogen kisaca bahsetmis. Bence de Iconoclast'in oncusudur. Muzik olarak bana Iconoclast'tan biraz daha progresif ve cesur gelir o yuzden bu iki demo arasinda ben Planet Risk'i az farkla tercih ederim.

Animal Attraction: 2D vektor grafiklerin donusudur. Nightlord PC'de 2D sever :)

Life force: cok hastasi vardir, benim kisisel tercihim sayilmaz

Happiness is around the bend: O nasil soundtrack'tir. Prog rock ritm section onunde Ortadox rahip korosu kullanan bolum bizim Turk sanat muzigi'ne alisik kulaklarimiza hem tanidik hem sok edici oldugu icin beni dumduz etmisti. Benim gozumde butun zamanlarin butun platformlarin icinde en iyi 5 soundtrack'ten biridir.

58
7dx / 7dx 2011 Parti Raporları
« : 07.01.2012 02:34:45 »
yok bu daha onceden basima geldigi icin dual monitoru disable etmek, portrait'ten landscape'e gecmek, ve hatta cozunurlugu dusurmek gibi butun triklerimi denedim ama basarili olamadim

59
7dx / 7dx 2011 Parti Raporları
« : 07.01.2012 00:46:17 »
evet windowed mode sabit bir resolution icin yapildigindan dolayi oyle. daha buyuk izlenmek istenirse, fullscreen olarak izlenmesi ongorulur :) Bir resolution secme menusu eklemek aklima geldi ama gerek gormedim

lanet'de benim basima gelen su: calistirinca, once ekran siyah oluyor (full screen dx ekranina gecmeye calisma hali) sonra tekrar desktop'a donuyor ve cikiyor. Ihtimalen device yaratma, vs tipi boilerplate kodlarin bir yerinde birseyden error donup programdan cikiliyor

60
7dx / 7dx 2011 Parti Raporları
« : 06.01.2012 22:08:13 »
Paradox, seni yakalamisken sorayim: Ben lanet'i izlemeye calisiyorum. birkac win7 makinede denedim, calistiramadim. win xp olmasi mi gerekiyor? (bu arada d3dx9_43.dll'in pakete eklenmesi lazim. Benim yasadigim calismayip cikma problemi o dll eklendikten sonra oluyor)

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 73