İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - gibraltar

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
61
çeşitli / xps yazıcı .....
« : 03.06.2012 00:03:42 »
Ek olarak: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11816 (Microsoft XML Paper Specification Essentials Pack)

62
çeşitli / xps yazıcı .....
« : 02.06.2012 21:39:24 »
Bu adres işini görür sanırım:
http://benosullivan.co.uk/windows/how-to-reinstall-microsoft-xps-docment-writer-printer-in-xp/

Ayrıca PDF Creator gibi bir şeyle PDF Yazıcısı da edinebilirsin. O da burada:
http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/

63
çeşitli / Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?
« : 02.05.2012 13:41:35 »
Maliyet, kesinlikle proje türüne göre değişkenlik gösterebilen bir konu. Aynı yönetim, danışmanlık, sertifikasyon maliyetlerinin Windows için geçerli olmadığı gibi şeyler bana gerçekçi görünmüyor. Üstelik parça başına lisans maliyetini, güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırma - hardware, software - maliyetlerini hiçe sayıyorum. Burada da dünyanın "OpenGL vs DirectX" çatışmasında yaşadığı şeyi yaşıyoruz (http://blog.wolfire.com/2010/01/Why-you-should-use-OpenGL-and-not-DirectX). Microsoft yalnızca nüfuzunu kullanarak bir çok şeyi olduğundan farklı gösterebilme yeteneğine sahip.

Elbette temelde benim de yadırgadığım, bir çok "açık kaynak, özgür" gibi gözüken ama aslında salt ticari düşüncelerle geliştirilmiş ya da bir süre sonra oraya evrilen "alaşım" şirketler var. RedHat, MySQL, Novell ve sonradan Oracle Java ve OpenOffice bunlardan bir kaçı. Bunları yadırgamamın sebebi her şeyi para gibi görmeleri değil. Dolaylı olarak özgür bir akımdan, felsefeden türemiş ürünleri salt para odağıyla ve felsefenin tersine gittikçe kapalı bir biçimde kullanmaları, sunmaları. Son zamanlarda GNOME projesinini Mono ile yakınlaşması, kapalı .net ürünlerinin GNOME üzerinde yaygınlaşması olasılığı da aynı garip etkiyi yaratıyor. Zira uzun vadede konunun özüne zarar verebileceğini öngörmek için medyum olmak gerekmiyor. Üçüncü elden üretilmiş her kapalı kodun linux sistemlerine karışması, ileride telif ve patent davaları, kapalı sistemlere alışkanlıklar olarak geri dönüyor.

@endo, burada bahsettiğim şey basitçe bir yazılım felsefesidir. Kimin bu hamurdan nasıl sonuçlar üretebileceğini, kimin bir işi nasıl batıracağını ya da çıkaracağını doğal olarak bilemem. Linux ve benzeri ürünlerle iş yapmaya çalışan şirketlerin elbetteki daha kapsamlı düşünmesi, planlama yapması gerekiyor. Netice itibariyle organize olmuş tek elden üretilen bir üründen bahsetmiyoruz. Emin ol ben son beş senedir mümkünse MySQL kullanmıyorum. En basit web yazılımı kurmak için bile farklı şeyler arıyorum. (http://www.postgresql.org/, client-server gerekli değilse http://www.sqlite.org/)

Anlatmak istediğim, GNU ya da OSI - ya da benzer - topluluklarını takip edenler bilecektir ki buradaki özgürlük vurgusu "bedavacılık" üzerine kurulu bir sistemi yaygınlaştırmayı hedeflemez.  linux'un ve özgür yazılımın genelde bedava oluşu gerçekten de ters tepebiliyor doğru. Ancak bunun tek nedeni insanların bu konuda bir bilgiye sahip olmamaları ve bunu ciddi bir çözümden ziyade bedava bir alternatif olarak algılamaları. ("free as in freedom not free as in beer")

Konu, insanların özgürce ellerine aldıkları kodu kendi inisiyatifleri doğrultusunda değerlendirilmesini sağlamak. Burada temel kural, özgürlükten yararlanarak ürettiğin şeyi - her ne ise - yine "özgür" bırakmandır, başka bir şey değil. Ürettiğini satarsın, satmazsın, emek karşılığı bağış almaya çalışırsın, bakım ve yönetimi için para talep edersin ya da tümüyle bedava bir biçimde dağıtırsın. Bunun içindir ki Microsoft dahi böyle modelleri destekler hale geldi -codeplex - .

Burada yanlış anlaşılıyor olabilirim, ben linux, GNU fanatiği değilim, bu tür konularda da fanatik olabilecek bir şey görmüyorum. Lisanslı VS 2010, Windows 7 kullanıyorum. Ancak özgür yazılım anlayışının, açık kaynak kod fikrinin dibine kadar desteklenmesi gerektiğini, bunun salt "bedavacılık" olarak algılanmaması gerektiğini düşünüyorum.

Biz yıllarca bir özgür yazılım programcısının nasıl para kazanabileceğini düşünüp durduk. Dünyanın etrafındaki insanların bunu nasıl başardığına ya da başaramadığına dair hikayeler dinledik. Bunlar hep kişisel şeylerdi. Ve hiç bir zaman özgür yazılımın varlığına gölge düşüremedi. Her zaman, on saniye için dünyada hiç özgür yazılım olmadığını ve bu yoksunluğu şimdi bana nasıl yansıyabileceğini düşlerim.

C64'teki bilmemne oyununu kırıp introsuna kendi adını yazan adam da bizim kafadan. Biz yalnızca kırılmak zorunda olmayan yazılımların da var olmasını, yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. :)

64
scripting / Hangi scripting dilini önerirsiniz?
« : 01.05.2012 16:22:25 »
REPL içeren ve derlenmeyen dillerle programlama öğrenmek daha kolay olabilir. SCALA ve Common Lisp için REPL mevcut.
Programının herhangi küçük bir parçasını anında test edip sonucu görebilirsin.
Senin karşılaştığın sorun büyük ihtimalle program tasarımıyla ilgili. Yeterince adım planlaması yapmıyorsun gibi görünüyor.
Kod yazmaya başlamadan önce bir taslak metin, liste, adım şeması oluşturmalısın. Yapman gerekenleri bu şekilde kesinleştirdikten sonra belli bir hiyerarşiyle kodunu yazar paketlersin.

Dünyada iyi üniversitelerde programlamanın Lisp türevleriyle öğretildiğini biliyorum. Scheme bunlardan biri.
şurada Chris Stephenson'un Liseler için plt-scheme ile bir seri videosu vardı.

65
çeşitli / Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?
« : 28.04.2012 23:31:17 »
3mevsim, Curtis'in söylediklerini belki on senedir savunmaya gayret ediyorum, sanırım o da büyük ihtimalle açık kaynağın non-commercial topluluklar için ne derin bir hazine olduğunu anlayabilmiş biri. Açık yüreklilikle bunu ifade edebiliyor oluşu gerçekten harika.
Otu b.ku korsan kullanan birine "Linux kullan" demek ne kadar abes ise x,y,z dökümantasyonuna, yazılımına, kütüphanesine onbinlerce dolar verebilen bir yazılım firmasına açık kaynağın faydalarını anlatmak da o kadar abes.
Zira bu bir farkındalık ve ihtiyaç sorunudur. Ve insanlar olarak maalesef, gerçekte değerli ama kendimiz için ihtiyaç dışı olan kavramları çok çabuk tüketiriz.

Dünyada web sunucu piyasası, süper bilgisayar cluster'ları, cloud computing büyük çoğunlukla linux, freebsd ile yürütülür ancak Linux yine de o kadar iyi değildir, çünkü genelde bedavadır :)

66
çeşitli / açık kaynağa önem vermeliyiz.
« : 16.04.2012 12:19:49 »
Alıntı yapılan: Dilemma;28875
Ama photoshop, dreamweaver, premiere veya finalcut, camtasia, nero, babylon, wmware gibi yazılımları düşündüğünüzde ücretsiz alternatiflerin iyi olduğunu savunacak pek kişi yoktur. Bence hiç olmaması lazım ama

Bir seçenek var, büyük ihtimalle bedava ve kaynak koduna bakabiliyorsunuz.
Bir seçenek daha var, yalnızca tek bilgisayarda kullanma hakkı için belki yüzlerce dolar ödemelisiniz. Buradaki söylemin vurgusu, paralı ve kapalı kaynak yazılımın kötü olduğu değil, açık kaynaklı özgür yazılımın gerçekten bir özgürlük ve değer yaratabiliyor oluşudur.

şimdi bu iki farklı durumu değerlendirip, neyin ne olduğunun ayırdına varabilmek için çok da müneccim olmak gerekmiyor diye düşünüyorum, siz ne dersiniz? Belki de ben yanılıyorum, müneccim değilde programcı falan olmak gerekiyordur.

67
çeşitli / açık kaynağa önem vermeliyiz.
« : 15.04.2012 13:26:36 »
Ücretsiz bir program ücretli bir programdan daha iyi olabilir.
Fakat şöyle bir şey var ki açık kaynaklı ya da özgür yazılım sınıfındaki yazılımlarda "ücretsiz" olma zorunluluğu yok. Yazılımı hem açık kaynaklı bir özgür yazılım olarak sunabilir hem de emeğiniz için para talep edebilirsiniz. Fakat gönüllülük esasıyla çalışan bu tür yazılım projelerinde alışıldık mekanizma, yazılımın kendisinden değil de ona verilen destekten, kapsam artırılabilirliğinden para kazanmaya çalışmaktır. Yani yan ürünler yaratarak onları hizmet olarak sunmak bir para kazanma yöntemidir.

Açık kaynak ve özgür yazılım arasında da bir ayrım vardır, fakat oraya girmeyeceğim. Zira çok tartışmaların döndüğü, muallak bir konudur. Örneğin Microsoft'un yarattığı codeplex platformu da açık kaynak yazılımlar üretilmesni teşvik eder.

Özgür yazılım tanımı: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
şu kitap tam da senin sorunu yanıtlamak için yazılmıştır: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cathedral_and_the_Bazaar

68
scripting / Hangi scripting dilini önerirsiniz?
« : 08.04.2012 19:17:56 »
Python for Programmers başlığıyla bir sunum:
http://www.aleax.it/goo_py4prog.pdf

69
Windows'u temiz tutmak için yapılması gereken tek şey onu kirletmemek :p

Az ve öz yazılım kurmak, Windows'un kurulu olduğu disk bölümünün dışında bir yerlere kurmak.
Küçük kapasiteli SSD varsa ona yalnızca Windows kurmak, programları farklı yerlere kurmak.

70
coding / türkçe stackoverflow
« : 19.03.2012 20:41:54 »
http://www.uzmansorusu.com adında bir stackoverflow benzeri olduğunu hatırlıyorum.

71
graphics / Mac OS X neden grakilerin tercihi?
« : 07.03.2012 23:50:05 »
1- http://en.wikipedia.org/wiki/Typography_of_Apple_Inc.
2- Herhangi bir Apple Mac bilgisayar, esasında PC parçalarından oluşur - önceden böyle değildi - . Fakat bu parçaların ancak seçilmiş kombinasyonları Mac modellerini oluştururlar. Yani Apple Mac Spagetti adındaki bilgisayarda a, b, c, d parçaları Apple işletim sistemi tarafından doğal olarak desteklendiğinden sorun çıkmaz. Lakin sen bu Mac modelinin içeriğini - donanım parçalarını - değiştirisen, yani a, b, c, d parçalarının yerine x, f, g, h kullanayım dersen uyum sorunları ortaya çıkacaktır.
ınsanlar Mac donanım parçalarının aslında PC parçaları olduğunu bildikerinden, bu yeniden oluşturulabilirlik mantığından yola çıkarak kendi Mac bilgisayarlarını Apple'a para vermeden bildiğimiz PC parçalarıyla yapmaya koyuldular - hackintosh -, ancak bundan pek stabil işler çıktığı söylenemez. En azından ürün seviyesinde.
Yani bir Mac Os X Lion işletim sistemi kurayım da Apple'a o kadar para vermeyeyim dersen Apple'ın Os X Lion kullanabilen bir bilgisayar modelinin parçalarını toplayıp bunlardan bir bilgisayar oluşturman gerekecektir. Fakat garip sorunların çıkmayacağını kimse garanti edemez.

72
graphics / Mac OS X neden grakilerin tercihi?
« : 07.03.2012 20:24:17 »
Kısaca, ben olsam grafik tasarlamak için Mac almam diyeyim.
Fakat Mac işletim sisteminin tipografik üstünlükleri, insanı işine motive eden rahatlığı da bir gerçek.
 Eğer Apple donanımlarına yazılım ürünleri geliştirmek niyetindeysen Mac almaktan başka şansın yok. Normal PC'lere Mac kurmak gibi zorlama bir takım yöntemler mevcut ama pek sağlıklı değil. Zira Apple tarafından verilen lisanslı üretici kaydına ihtiyaç duyacaksın vs. PC'de minimal Mac donanım uyumunu yakalamak, normal Mac kullanmaktan maliyetli olabilir.

73
web linkleri / RetroDergi.com
« : 01.03.2012 13:48:43 »
Hakikaten eline sağlık, yapıcam edicem demek yerine yapılmışını ortaya koymak kadar güzel bir şey var mı şu hayatta :)

74
demoscene / scene portal ihtiyaclari
« : 20.01.2012 19:05:20 »
Yazıların Wiki tarzı bir araçla, okunaklı fontlarla, kategorilere ayrılmış bir biçimde sunulması. Yazıyı okuyan vatandaşın yorum yapabilmesine izin verilmesi, her yazının PDF olarak indirebilmesi güzel olurdu.

75
demoscene / Plazma #6, #7 ve #8 Cikti
« : 17.01.2012 20:28:39 »
nightlord, beynine sağlık.
Bol bol okuyup mümkün olduğunca duyurmaya çalışacağım.

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9