the scene > çeşitli

Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?

(1/6) > >>

3mevsim:
Kullandığınız 1. bilgisayarın (yani en çok zaman gerçirdiğiniz) işletim sistemi hangisi veya hangi işletim sistemini kullanmayı öğrenmemi önerirsiniz.

skate:
@3mevsim: ben oyumu kullandım ancak şunu da aklında bulundur, tek bir işletim sisteminde uzmanlaşmak güzeldir ancak bu diğerleri hakkında hiçbirşey bilmemeyi de gerektirmez. mesela ben Windows 3.1'den beri hep Windows'u tercih ettim. ancak birçok embedded cihazda, routerlarda, oyun konsollarında, web serverlarda sık sık linux çıktı karşıma. hatta linux (gp2x oyun konsolunun sistemi) üzerinde çalışan port ettiğim bir oyunum bile var. dediğim gibi bir işletim sisteminde kesinlikle uzmanlaş. ancak bu karşına ömür boyu başka işletim sistemi çıkmayacağı anlamına gelmiyor, unutma.
 
şahsen;
 
1) Dos ve Windows'u expert olarak,
2) Linux'u üzerinde birşeyler kodlayıp/derleyip çalıştırabilecek derecede ama sık sık internetten döküman okuma ihtiyacı duyacak biçimde,
3) MacOS'u standart kullanıcı seviyesinde
 
kullanabiliyorum. Bir de şu var. Bir projeye başlarken multiplatform olup olmamasını durumunu da göz önünde bulundurmak lazım. Mesela 3 boyutlu bir demo/oyun yapmayı planlıyorsan OpenGL mi DirectX mi kullanmalıyım diye düşündüğümde sadece Windows hedefliyorsan DirectX kullanırsın. Ama Linux, MacOS v.b. sistemlerde de çalışsın diye düşünecek olursan OpenGL ya da 2 boyutlu grafik kütüphanesi olarak SDL gibi kütüphaneleri tercih edebilirsin. Elbette ki diğer platformlarda da mevcut bir kütüphane seçmen kodunun her platformda derlenebileceği anlamına gelmez, ek uğraşılar gerektirir. Ancak DirectX kullandığın durumda kodu diğer platforma aktarırken çok daha ağır iş yükün olacaktır.
 
Yani bir işletim sistemine hakim olmasan da eğer o işletim sistemini desteklemeyi hedefliyorsan, onun da desteklediği kütüphaneleri kullanarak program geliştirmen gerekir. Bu sayede senin bilgin yetersiz olsa bile o platforma hakim birilerini bulup, onların yardımıyla o işletim sisteminde de çalışacak programlar yazabilirsin.
 
Sen sadece "hangi işletim sistemini kullanmayı öğrenmeliyim" diye sormuştun biliyorum ancak yarın öbürgün bu sistemler üzerinde çalışacak programlar geliştirecekken bil ki tüm sistemleri A'dan Z'ye biliyor olman şart değil. Birinde uzmanlaş, diğerleri hakkında bilgi sahibi ol (elbette ki yapabiliyorsan onlarda da uzmanlaş) ve programlarını hedefine uygun altyapıları seçerek yaz.

3mevsim:
Ben Windows 95'ten bu yanı Windows kanadını kullandım. ıyi bilmek değil ama rahat kullanabildiğim bir sistem. Birkaç Linux dağıtımınıda kullandım 3-6 arası her bir sürümü denedim. Linux'u Windowstan daha iyi biliyorum fakat windows gibi rahat kullanamıyorum.
Linux kullanırken kendimi geliştirebiliyorum, Windows kullanırken ise işimi hızlı yapabiliyorum kısaca

tesla:
3mevsim ben de aynı, win95'ten beri windows kullanıyorum. Sonradan okul projeleri ile linux ile de tanıştım ve baya sevdim. O zamandan beri bilgisayara her zaman bir linux bir de windows beraber kurulu bir şekilde kullanıyorum.

Bu aralar en çok Windows 7 kullanıyorum. Bu sene biraz oyuna sardırdığımdan da olabilir, ve bilgisayarın hakkını en iyi şuan windows 7 verdiği için de olabilir. Doğru düzgün sürücü bile yüklemedim, gitti aslan buldu indirdi hepsini. Yukardaki araması süper, eskiden bunun için total commander gibi programlara gerek kalıyordu. Windows 7 sanırım en mutlu olduğum windows sürümü. Tabi yüksek donanım isteklerini ve fiyatını göz ardı edersek. (Bu fiyat konusu çok dert oluyorsa, bir çok bil müh. öğrencisi kendilerine verilen akademik lisansları kullanmıyor, onlardan rica edebilirsin)


Windows'ta işler hızlı evet ama linux'ta da yolunu yordamını bilirsen daha da hızlı. Hazır paketi varsa tek satır komut ile indirip kurabiliyorsun. Yada daha önceden aşina olduğun bir şeyse adımları bir bir yapmak ve komut satırından kayan yazıları izlemek eğlenceli oluyor.

Tabi bu olmadığı durumlarda macera başlıyor, ordan şu paketi indir, burdan şunu bul, derle, çalışmadı bir daha.... Yani öğrenmek ve eğlenmek için linux süper ama altı üstü bir mp3 çaldırmak için zamanında 3-4 saat uğraşmıştım, o zamanlar hazır paket kurucusu da yoktu, sağdan solda apaçi gibi duran kütüphanelerden xmms'i kurunca baya bi sevinmiştim. Tabi bana göre büyük ama insanlık için hiç bir anlam ifade etmeyen bu uğraşa sevinmek de sanırım tüm linux kullanıcılarının içinde olan bir şey.

Linux olarak Ubuntu'yu tercih ediyorum, kullandığım en sorunsuz linux sürümü, ve ailenin diğer üyelerini düşünürsek onlar için de en insancıl linux sürümü.

Bunların haricinde, linux daha sağlam, yok windows çürük gibi şeylere inanmıyorum. Kaç tane linux sürümüm durduk yere göçtü, ekran kartını defalarca yüklememe rağmen arada bir unutup bana tekrar yükletmesi, yani linux'un dertleri de bitmiyor. Ama belirttiğim gibi bu dertlerle uğraşmak keyifli olabiliyor.

Senin soruna gelince, windows üzerinde uzmanlaşcak fazla bir şey yok, ama linux için var, ilk akla gelen devasa bir kabuk sistemi var (linux shell) onu öğrenmek ve işlerini öyle halletmek güzel bir yatırım. Zaten kendin de söylemişsin, linux kullanırken kendinini geliştirebiliyorsun.

skate:
@tesla: çok ilginçtir ki sapasağlam kapattığım ve bir daha açamadığım linuxum da oldu, ekran kartı driverı bir anda çalışmamaya başlayan da, hatta hatta herşey düzgün gözüktüğü ve defalarca driverları baştan kurduğum halde en basit SDL örneğini 1 FPS çalıştıran da. ben de hep "kesin sorun bende, bu kadar linux kullanıcısı yanılıyor olamaz" derdim kendi kendime. demek ki tek ben yaşamıyormuşum bunları. :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git