Reason ile vokal,gitar vs gibi diğer ses kayıtlarını birleştirmenin bir kaç tane geçerli yolu var arkadaşlar.
Birincisi REWIRE teknolojisinden faydalanarak öncelikle başka bir hosting programı açarak ardından da reason'ı açmak ve böylece reason'ın o program emri altında çalışmasını sağlamak. Bunu Cubase, Cakewalk, Ableton, Logic, DP gibi bütün hostingn sequencerlarda yapmak mümkün. Hatta sanırım Renoise de rewire desteği veriyor diye biliyorum. Ben şiddetle rewire kullanılmasını öneririm ki benim de birinci tercihim budur. Çünkü bu sayede koca reason'ı virtual instrument gibi kullanma şansınız doğuyor. Tabi bu rewire olayı ile ilgili şölyle bir ufak ekleme yapayım. Eğer 64 bit bir windows kullanıyorsanız rewire özelliğinden faydalabnmak için elinizin altından minimum reason 4.0 olması lazım, 3.0 malesef 64bit'te rewire desteklemiyor.
ıkinci ve herzaman işe yarayan yöntem ise öncelikle gerekli altaypının reason'da hazırlanmasından sonra audio mixdown'un export edilip kayıtların yapılacağı diğer host programına yeni bir audiotrack olarak eklenmesi. Tabi bunun beraberinde getirdiği zorluklar reason kayıdına doğrudan müdahele şansının olmaması ve bu yüzden bi değişiklik gerektiğinde al baştan yapıp tekrar kayıda indirgemek vs, ama yine de rewire olmadığı durumlarda iş görür bir çözüm.
Son kayıtları nn-xt'ye atma olayından bahsedeyim. O da bi çözüm tabi.. Ama bence ömrünüzü törpülemeyin
. Yapabiliyosanız 1. yolu olmadı 2. yolu tercih edin derim.
Bi de son olarak yine reason'ı çıkartan propellerheads firmasının yaklaşık 1 sene falan önce çıkardığı RECORD diye bir host sequencer programı var. Bu programla ses kayıtları da yapabiliyorsunuz ve bir dünya pluginle beraber geliyor. Ve en büyük bombası ise Reason'la doğrudan entegre çalışması. Yani Rewire'ı bir kenara bırakın bu programla reason'ı bir arada kullandığınızda reason'ın o çılgın effect'lerini audiotrack'leriniz üstünde bile kullanabiliyorsunuz. Mesela her reason kullanan arkadaşın aklından eminim bi kere bile olsa "yau şu scream4'ün drive tonları gitarla nasıl olurdu acaba ?" sorusu geçmiştir. ışte Record ile bunu doğrudan gerçekleştirmeniz mümkün:)
Bu kadar yazıya herhalde adamlardan reklam ücreti almalıyım :p
Sonradan gelen ekleme: Abi Skate'in postunu tam okumamışım ona da nacizhane bir öneri de bulunayım:p
Birincisi yukarıda yazdığım sebeplerden reason'u bir audio software den ziyade programlanabilir aşırı gelişmiş sanal bir synth gibi görmek lazım. Bunun dışında PC'ler için adam gibi kayıt yapmak istiyorsanız bence cubase'den şaşmayın. Bugüne kadar bedavasından en uçuk fiyatlısına bir dünya yazılım kullandım ve PC için (protools hariç, onun olayı başka zaten) en uygunu bence cubase. Çünkü neredeyse hiç eksiği yok. ben cubase 5 kullanıyorum şu anda. Üstünde çalıştığınız projenin heryerine hükmedebiliyorsunuz. mixer otomasyonundan tutun da midi'ye kadar. Ayrıca Vst desteği vermesi (ki zaten vst'yi çıkaran Steinberg) gözardı edilemez bir avantaj.
@nightlord, skate: Umarım yazdıklarım yardımcı olur:)