Compolar başlıyor. Müzik compo yine en yüksek katılımlı dal. Intranet'ten katılımlara bakıyorum. Drey var, Wisdom var, Chaotique yok, Punky var, Flexi yok. Punky ile coşkulu bir başlangıç. wondrous isimli tanımadık bir arkadaştan dengeli ve güzel bir parça. Wisdom ve Drey'den iki kaliteli parça. Drey'in Machine trilogy'sini tamamladığını parçanın ortalarında anlıyorum. Parçanın ondan sonraki ikinci yarısı zaten epik bir boyuta ilerliyor. ıyice bir lezzet. Keza Wisdom'ın winter syndromundan tanıdığımız ve sevdiğimiz gitar sound'u ile keyif içinde bir müzik compoyu tamamlıyoruz. Hemen akabinde kapı önünde iki master ile zevkli bir müzik muhabbeti.
Ardından Piksel grafik compo bombasını görüyorum. Arcane zaten baba bir pikselle katılacak biliyorum. Spritus yetiştirebildi mi. Turbo yine kolay bir galibiyet mi alacak derken. Amanın... O nasıl compo öyle. 4 tane süper kaliteli ürün. ben genelde compolarda 5 komşuluğunda oylar veririm. 9 - 10 zor veririm. Piksel compodaki oylarım 8,9,10,10. Turbonun grafikte hörşt diye hayvan gibi ince piksel yüksek kontrast bomba dizayn kombinasyonu karşısında yumruk yemişe dönüyorum. Ardından Spritusun devasa resminde büyücünün kıyafet texture'ı ve genel kompozisyon karşısında da coşuyorum. Oh Oh süper kaliteli bir piksel gfx compo.
Oyun yarışması da çok iyi. Gayet bitmiş çok güzel oyunlar ardı ardına ekrana geliyor. Hele beni en coşturan olay, aralarında Zomco'dan bir Amiga oyunu olması. Yıllar sonra bir Türk partisinde hiç olmayacak şey oluyor ve bir Amiga release'i var. şahane bir olay. O da benim demo gibi compoya yetişme kaygısıyla kuşa döndürülmüş olsa da bitmiş bir ürün
Ayrıca diğer oyunlarda da iyi ölçeklenmiş ve oyun tasarımı bakımından çok açık bırakılmamış örnekler var. Çooook çok olumlu
ıllüstrasyon yarışması, genelde partilerde benim en çok hayal kırıklığına uğradığım dal. güya bu kategoriye scene olayına uzak ama grafikerlik olayı ile ilintili geniş kitlelerin katılması lazım. Ama her defasında bir avuç katılım oluyor. Katılan arkadaşlara süper saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum. ama öte yandan niye daha fazla grafikerin katılmadığını da anlamıyorum. Yine Allah'tan Arcane ve Evol var
Ve geliyoruz demo compoya. ılginc bir compo. Önce arasıra Msn'den konuştuğumuz Paradox'un demosu. 7d8'dekinden çok daha ileri bir ürün. Efektlerin tasarımında ve sunumunda bazı acemilikler (fazla lineer animasyonlar, sync hataları, renk uyumsuzlukları vs) göze çarpsa da kesinlikle doğru yolda bir adım. Paradox keşke şu partide olsaydı diye geçiriyorum içimden. şu an Paradox bence Türk PC scene'deki en umut vadeden gelişme. Özellikle bu partideki demosunda yapmaya çalıştığı gelişme bana çok olumlu sinyaller veriyor. Hatta partide Gnostic'le konuştuğumuzda o da çok beğendiğini söylemişti. Paradox'un şu andaki handikapı bence görsel tasarım. Bunu iyileştirmek için ya iyi bir grafiker ile çalışmalı, ya da çok çok bol miktarda PC demosu izlemeli. Compoda kafamdaki en baskın düşüncelerden biri Paradox'un bu compoda bir önceki demosundan çok daha fazla emek verdiği bu demoyla aldığı sonunculuğu nasıl değerlendireceği. Bunu iyi değerlendirmezse olaydan soğuyabilir. değerlendirirse de (mesela üzerindeki demoları iyi incelerse) çok çok gelişebilir.
Bir diğer ilk yine bu compoda. ılk defa bir partimizde bir Speccy ürünü demo compoda. Ret ufak ve şirin bir ürünle demo compoyu renklendiriyor. Speccy'den çok anlamadığım için fazla yorum yapamıyorum. Ama her zamanki gibi yine Ref'ten şık bir logo var.
Bronx'un Mac demosu olacağını partinin başlarında duyuyorum. Nasıl birşey bekleyeceğimi bilemiyorum tabii. Ancak demo başlar başlamaz, yine Turbo vizyonlu tutarlı tasarımlı birşeyler geleceği anlaşılıyor. şık motion gfx partlar ve gaz müzikle ilerlerken, dört saatte yaptık falan muhabbetini görünce iyice dumur oluyorum. Nasıl lan dört saat? Ben Patterns of Madness ile iki hafta uğraştım da bitiremedim. siz nasıl dört saatte bitirdiniz vay anasını diyorum. Mac te çalışan hazır motorunuz falan mı var yahu?
Ayrıca demonun her yerinden o kadar ustalık ve cilalılık akıyor ki hayran olmamak elde değil. Ya zaten benim çok da uzatmam anlamsız olacak. Ben kimim de Turbo ile Gnos'un demosunu yorumluyorum. Adamlar yine süper temiz iş çıkarmış. ellerinize sağlık valla. Benim gördüğüm en iyi Bronx demolarından biri ayrıca. Hatta louder than a bomb diyorum.
Böylece partinin sonuna geliniyor. Bir ara forumdan genç ve çekingen Junke'ye rastlıyorum. çekingenlikten sıyrılıp rahat rahat foruma yazmasını telkin etmeye çalışıyorum. Bakalım başarılı olabildim mi
Sonra sonuçlar ödüller vs... O bölümden aklımda kalan an, piksel grafik sonuçları. ikincinin anons edildiği an. yani turbo'nun ikinci Spritus'un yıllardan sonra ilk defa piksel compoda Turbo'yu geçtiğini duyduğumuz an. Turbo hemen yanımda.... Vaaaaaaay diye Turboya dönüyorum gülerek. Turbonun yüzünde kocaman pırıl pırıl bir gülümseme. Çok çok acayip tarif edemem. Neredeyse Turbonun yüzünde bir gurur var. Hani böyle karate filmlerinde sensei çekirgeyi çalıştırır, döver döver, oradan oraya atar. Ama çekirge yılmaz ve çalışır. en sonunda çekirge hocayı atar bir şekil. hoca gülümseyerek çekirgeye bakar. ışte öyle bir gülümsemeydi Turbo'nunki. Süperdi.
Ve Parti sonu... ınsanlar teker teker mekandan ayrılırken vedalaşıyoruz. Yine çok az muhabbet edebildik. Üstelik bu kaçan muhabbetin sebebi olan demo da tam bitmedi. Ama bir şekilde compoya da girdi. Ama acaba harcadım mı demoyu böyle? Partideki muhabbet şansımı harcadım orası kesin. Ama en azından geldim. Buradaydım.
ışte kafada böyle yarı mutlu yarı üzgün bir iç ses çorbası ile o dakikaları geçiriyorum. O esnada Mfk ve Ref'le kısa ve zevkli bir retro muhabbet dönüyor. Ardından süper cool Compec üyeleri ile kısa bir sohbet yapıyorum. Akıllı sorular, pırıl pırıl gençler... Dakikalar geçiyor ve gitme vakti. Compec üyelerine ve mekanda kalan diğer arkadaşlara veda edip Anadolu yakası arabası olarak, Hydrogen'in arabasına doluşuyoruz. Tipik parti sonu araba hali. herkesin kucakta monitörler bilgisayarlar olduğu bir halde araba da evlerimize yol alıyoruz. Beyinde demo müzikleri, gözlerde ağrı ve uykusuzluk, bir parti daha geride kalıyor.