smalltalk > fat agnus abla

ciddileşelim, bilgisayar oyunları için kültür bakanlığı yapımcı kodu

(1/2) > >>

ref:
evet evet, hepimiz gibi oyun "satmayı" hayal eden bir delikanlı idim bende. Zaman geçti ve sinema sektöründe buldum kendimi ve bir film yapmak ve gösterime sokmak için her türlü "antin kuntin" iş gerekli olduğunu gördüm.

Bu akşam fikir sanat eserleri kanununa göz atarken bilgisayar oyunlarının da aynı sinema gibi tescillenmesi gerektiğini okumuş gibi oldum. Ama bu konudaki mevzuatı tam bilmyiorum.

Evraklar arasına girdiğimde "zorunlu tescil" kategorisi altında bilgisayar adına birşey yok. Fakat isteğe bağlı kısmında "bilgisayar programları" başlığı mevcut.

Yine de kanundaki metin şöyle:

"Kayıt ve Tescile ılişkin Esaslar

             Zorunlu kayıt ve tescil

             MADDE 5 –  (Değişik R.G: 28/10/2008- 27038) (1) . Ayrıca, belli bir mizansen veya senaryo çerçevesinde hareketli ve sesli görüntüleri içermesi nedeniyle sinema eserlerini içeren yapımlar gibi bilgisayar oyunları da hak sahiplerince, sahip olunan hakların belirlenmesi ve haklara ilişkin ispat kolaylığı sağlanması amacıyla kayıt ve tescil yaptırılır."



şimdi, oyun *satmak* için tescil gerekiyor olmalı, çünkü bandrol lazım. Bunun için ise yapımcı kodu lazım. Yapımcı kodunu hangi sıfatla alacağız? Yine sinema yapımcısı kodu alıp mı kullanacağız?

Sürekli "bir meslek birliğinin onayı" isteniyor. Bu konuda bir meslek birliği var mı?

Bu konuda bildiklerinizi paylaşır mısınız? Evet tamam, elimizde neredeyse bitmiş bir oyun var, rafa koymak istiyoruz. Tam olarak neler yapmalıyız?


tescil kanunu:
http://www.telifhaklari.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF8AB2E675B78192E847781BA04CF87390

evraklar:
http://yigm.kulturturizm.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF1D2BBDFC4052639BDDDF1821F0523986

spaztica:
müzik eserlerinde ve yazılımda olduğu gibi, bilgisayarlar için de bir yapımcı şirket statüsü ve bununla devletten alınmış bandrol olayı gerekiyor, evet. bandrol vs almak için bu konunun uzmanı bir avukata ve mali müşavire danışmanızı öneririm, hem haklarınızı korumak, hem de işin adabını doğru düzgün yapmak açısından...

ref:
peki sinema camiasında "yapımcı belgesi" almak için gerekli "yapımcı olabilrliğe uygunluk" taahütnamesi de meslek dernekleri tarafından veriliyor.

Bilgisayar oyunu alanında böyle bir dernek var mı?

spaztica:
MADDE 6 – (1) Filmlerin veya seslerin Türkiye’de ilk tespitini ticari amaçla gerçekleştiren kişiler ilgili ticaret odası tarafından düzenlenmiş ve faaliyet alanını gösterir faaliyet belgesi ve ilgili alan meslek birlikleri tarafından düzenlenmiş ve yapımcılık yapılabileceğini gösterir nitelik belgesini ibraz etmek suretiyle Bakanlıktan bir yıl süreli geçici yapımcı belgesi ve yapımcı kodu alırlar. Geçici yapımcı belgesi ve yapımcı kodu bir defadan fazla yenilenmez.
                     
 (2) Yapımcı belgesi, sinema eserlerini içeren yapımlar için bir, müzik eserlerini içeren yapımlar için iki adet yapım gerçekleştirilmesi, bunları içeren materyallere alınan bandroller ile diğer iletim biçimlerini gösteren belgelerin ibrazı üzerine, yapımcı kodu aynı kalmak koşuluyla sürekli hale çevrilir.
                     
(3) Bu maddede bahsi geçen yapımcı belgesi ve yapımcı kodu faaliyetin devam ettiğinin belgelenmesi halinde beş yılda bir yenilenir. Yapımcılar, adres ve faaliyet değişikliklerini otuz gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler.
                     
(4) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu veya özel eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yerler söz konusu olduğunda; yapımcı belgesi ve yapımcı kodu, ilgili kurumca verilen faaliyet belgesinin ibraz edilmesi halinde Genel Müdürlükçe düzenlenir.

skate:
ref, bu konuda bir hukukçudan destek/bilgi alabileceğin kadar eminim tüm bu aşamalardan geçmiş Mevlüt Dinç de merak edeceğin soruları yanıtlayacaktır. bilgi+sobee-com-tr'den ulaşabilirsin kendisine.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git