Emulators Sucks.
Evet arkadaşlar. C64'de grafik pixelleyip, müzik yapan biri olarak, şahsım adına onca uğraşının emulatörde seyredilince heba olduğuna binlerce kere tanık oldum. C64'de gayet güzel görülen pixellerin karışması olayı, pc'de hiç bir şekilde düzgün görünemiyor. Extra olarak emulatörlerin hepsi interlace'de saçmalıyor. Smooth scroll smooth olamıyor(Özellikle vice'da). İnsanların kullandığı saçma default paneller yüzünden, renk uyumu diye birşey kalmıyor.
İnternetten zart diye indirilip çat diye izlenebilmesiyle demo seyretmek cips yemek gibi önemsiz bir çerez hale dönüşüyor. (Ancak size disketle bir demo gönderilseydi, stuff ne olursa olsun, altını üstüne getirirdiniz, disketin içinde ne varsa kurcalardınız. Swap'in gerçek scene ruhunu, download'a göre çok daha fazla yansıttığı bir gerçek)
Sonracığıma, sid sesleri hiç bir sid emulatöründe düzgün duyulmuyor. Mutlaka filtreler patlıyor veya yokoluyor. (Equation of time'ı emulatörde dinlediğimde ortaya çıkan felaketi tanıyamamıştım ki, oldsid + new sid'de gayet iyi çalışıyor)
Böyle saçma sebepler yüzünden sırf emulatörler için yapılan stufflar bile var ki, onlar da gerçek c64'de dağılıyorlar.
Bütün bunların üzerine sen hiç emulatör kullanmıyor musun derseniz, kullanıyorum tabii ki. Ancak vaktim olduğunda sevdiğim demoları,grafikleri, müzikleri her zaman gerçek c64'den izlerim,dinlerim. Emulator sadece önemli stuffları, saçma sapan stufflardan ayırmaya yaramalı bence.
C64'ün gerçek zevki bir tek C64'de çıkar. Uzun süre emulatör kullanınca insan, C64'ü o ekrandaki çamur gibi görüntüyle aynı zannediyor. Sonra C64'ü açıyorsunuz ve bir ohhh çekiyorsunuz:) Neyse, c64 kullanmayanlar çok şey kaybediyorlar bu bir gerçek.
Hiç bir yerden c64 bulma şansı olmayanlar için, emulatör bulunmaz bir nimet tabii ki. Emulatör yapanların gerçekten büyük bir iş yaptığını düşünüyorum.
Ancak bir kişinin aylarca uğraşıp çıkarttığı bir stuffın emulatörde seyredilmesini istememesini de büyük bir anlayışla karşılıyorum.