the scene > graphics

3DS Max'te Iso

(1/2) > >>

fredi:
Herkese selam.

Adam gibi Pixel-Art yapabilen adamımız olmadığından 2 boyutlu izometrik çizimlerimizi bir 3d programında yapıp render edilmiş görüntüyü kullanmamız gerekti. 3DS Max kullanıyoruz, versiyon 9'da U'ya basınca User viewportunda uygun gözüken bir açı yakalıyoruz fakat örneğin 0,0,0 koordinatlarına 32x32x2 boyutlarında bir kutu çizdirip 128x64 çözünürlüğünde render ettiğimizde kutunun üst kısımlarından gözükmeyen kısımlar oluyor (ufak da olsa).

En iyi setupı nasıl yaparım güzel bir izometrik görüş için?

Bir de, render edilmiş resmi kaydettiğimizde artık MAX nasıl kaydediyorsa programda transparan ettiğimizde transparan renkte olması gereken ama olmayan pikseller kalıyor. Bunu çözmek için de önerilerinizi rica ediyordum. :)

Teşekkürler.

Hydrogen:
Max'i ac. Customize menusune gir. Safe frames menusune tikla. Gelen ekranda, "show safe frames in active view" kutusunu etkinlestir. Ok'e tikla.
Su anda viewporta uc yeni cizgi geldi. Bu cizgilerden sari ve en dista olani senin render edecegin alanin sinirlarini gosteriyor. Ve bu safe frameler senin render cikti cozunurlugun degistiginde otomatik olarak degisiyorlar. Eger yarattigin kutucuk bu sinirlar disina cikarsa o kisim render edilmeyecek demektir.
 
Simdi istedigin sekilde ekrani ayarla. Render tusuna bas. Render ettikten sonra, render penceresinden disket ikonuna tikla ve save type olarak "PNG"yi sec. 24 bite tikla ozelliklerden ve "ok"'le.
 
Save ettigin dosyayi photoshop ile actigin takdirde, resim dosyasi transparan olarak gelecektir sana.
 
Ancak resmin alpha channelli gelmesini istiyorsan kayit menusunden targayi (TGA) sec ve oyle kaydet (Default alphalidir zaten ozelliklere ok dersin). Bu resmi de photoshopda actiginda alpha kanalinin resim transparan olacak sekilde ayarlandigini gorursun.
 
Max'de default olarak gordugun backround rengi (Siyah), aslinda transparan olarak render edilir.
 
Umarim faydali olmustur.

Hydrogen:
Eger daha da duzgun bir cozum istiyorsan sunlari yap...
 
Max'i ac. Top gorus penceresinde cismini yarat. Ve 0,0,0 noktasina yerlestir. Safe frameleri onceden belirttigim gibi ac.
 
Ardindan camera sekmesine gir.(Kendisi kutuyu yarattigimiz menunun hemen 3 yanindaki menudur,zaten camera sembolu vardir uzerinde)
 
Free cameraya tikla. Gene top gorus penceresinde bir free camera yarat.
Modify panelinden (Cameranin bir ustundeki menu gurubu, ikinci siradaki ikon) cameranin ozelliklerinde orthographic projection'un yanindaki kutuyu tikla. Boylece kameramizi ortografik yaptik.
 
Viewportlardaki perspective yazan (Ya da user herhangi bir kullanmadigin pencere olabilir) yazinin uzerine gelerek sag tus ile tikla. Cikan menude en ustteki view'e tikla ve Camera 01'i (Demin yarattigimiz) sec. Boylece onceden persfetkif olan viewportumuz camera 1'i gostermeye baslayacak.
Camerayi cismimizi gorus alanina sigdiracak sekilde sahneye yerlestir. Diger viewportlardan faydalanabilirsin yahut, kamera kontrolleri halini alan alt sagdaki navigasyon menusunu kullanabilirsin. Istedigin aciyi elde ettiginde render al. Unutma cisme camerayi yaklastirip uzaklastirman goruntude farklilik yaratmaz. Cünkü gercekte ortografik goruntuye zoom yapmak diye bir sey mevzu bahis degildir. Sadece fov'u (Field of view, modify sekmesinden veya navigasyon panelindeki aci sembolunden degistirebilisin) veya target distance'i (Gene modify paneli) degistirerek, render edebilecegin aciyi daraltip genisletebilirsin. Bu zoom gibi gorunse de aslinda sadece koordinatlar arasindaki mesafelerin esit miktarlarda artmasi-azalmasi sonucu olusan bir yanilsamadir(Genisleyen evren modeli gibi:))
 
Bu yontemin avantaji, yanlislikla viewportta oynama yapma gibi sacma durumlara yer birakmadigi gibi, istedigin acidan render alabilecek olman.
 
Mesela gercek izometrik acida rendar almak istedigini farzedelim.
(izometrik aci bir tanedir, diger persfektif icermeyen acilar ortografiktir)
Top gorus penceresindeki kameramizi sec. Rotate buttonuna sag tusla tikla ve Rotate Transform type-in kutucugu cikacak ekrana. Burada aci olarak absolute world paneline sunlari gir.X=45 Y=0 Z=45. Simdi fov'u ayarlayarak cismini camera icine yerlestir ve render al. Bu izometrik bir render oldu.
 
Bu sekilde kamera ile calismak daha profesyonel bir yoldur.

fredi:
Teşekkürler Hydrogen verdiğin bilgiler çok işime yaradı. :) Ragnor da diğer yandan Reiner denilen bir elemanın konu hakkındaki tutorial'ını verdi, o farklı bir yol izleyerek front viewportuna sığınmış, örneğin çizdiği bir plane objesini x:30 y:0 z:45 local olarak çevirerek izometrik bir obje yaratmış. Fena gelmedi bana.

Hydrogen:
Rica ederim.
Not: Bence, sadece gorus acisini degistirmek icin cismin koordinatlari uzerinde oynama yapmak uygun bir cozum degil. Tabii neyi kullanacagin senin secimin.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git