Dergiyi esaslıca elimden geçirme fırsatını yeni bulduğum için biraz gecikmiş bir tepki yazısı yolluyorum. Bu yüzden özür dilerim.
Ragnor'u böyle bir görevi üstlenip bitirdiği için tebrik ediyorum. Her ne kadar, isim vermek istemiyorum, anes gibi yazarlar "Abi bugün televizyonda süper film var, biraz geç versem yazıyı olur mu?" gibi dayaklık sebeplerle projeye çelme takmaya çalışsa da o yılmadı ve işin üstesinden gelmeyi bildi.
Nightlord'un çağrışımlarla ilerleyen review yazısı baya ilginçti :) Revelation hakkında benim kendi düşüncelerimi paylaşan ender kişilerden biri. (Pouet'te bile sadece optimus tepki göstermişti.)
Yazılım geliştirmede faydalı uygulamalar yazısı hakkındaki "çok mühendis yaklaşımı olmuş, fazla kişiye hitap etmiyor" eleştirisine ise katılmıyorum. Çünkü aramızda, yine isim vermek istemiyorum, decipher gibi bazı insanlar "yazılım geliştirmede ne kadar çok işkence çekersek o kadar makbuldur." şeklinde düşüncelere sahip. ınsanlar, hali hazırda çok kullanılan bu toolların en azından varlığını öğrenerek, ufuklarını genişletebilir. (ıç ses: Oha, hata ve istek takibi ne lan?!? Mal mal post-it kasıyomuşum ben bugüne kadar.)
Skate'in X2006 raporu ise tek kelimeyle "kıskandırıcı" idi :) Çiftlik ortamı harikaymış, c64'çü olmamama rağmen özendim. Skate'in tarzı da genel parti raporu formatının dışına çıkarmış yazıyı. "şu şu kişilerle tanıştım" sözlerini "ve bende bıraktığı izlenimler de bunlar" diye devam ettirerek raporu oldukça eğlenceli ve takip edilebilir kılmış. Ama yine de "fuck skate" :)
Esmaeild'in c64 yazısını okumak aklıma "bu çalışmıyor" diye bir çuvalda topladığım oyunları getirdi. Kafa ayarı olayını öğrenip evin içinde fellik fellik o çuvalı aradığımı hatırlayınca kendime güldüm :)
Spritus'a ise biraz kırgınım. Tutorial'ında "bunları photoshop'a laf etmek için söylemiyorum" diye naifliğini bozmazken Paint'e saydırmaktan alıkoyamamış kendini. Paint'in benim gibi usta sanatçılar çıkarmasını kıskandığına eminim :P Yazısı oldukça anlaşılır ve ilgi çekici. Ama mousela geliştirilen grafikten bir şey anlamıyorum ben. Delikanlı grafiker assembly'de çizmeli. Hmm, bi dakka, tepkileri karıştırdım..
Gargaj röportajında ise beni huysuz eden iki nokta var. Biri, decipher'a da söylediğim gibi, gargaj kimdir diye bir girişin olmaması. Bunu decipher kendisi de tamamlayabilirdi. ıkincisi ise yazının formatı yüzünden zor takip ediliyor oluşu. "Adam hep kendi konuşmuş, gargaj'a söz hakkı vermemiş." diye düşünürken paragrafların yanlış bölündüğünü fark ettim (yazının sonuna doğru). ılk başta bende kalan izlenim şöyle:
decipher: Peki şu konu hakkında ne düşünüyosun. Bence böyle olmalı ama şu şu gibi hususlar da var. Herkesin fikri kendine ait tabi ama şunu şunu da es geçmemek gerekiyor öyle değil mi?
gargaj: Haklısın aslında, evet.
Bunun dışında (yazıyı bir kez daha okuyunca fark ettim ki) sorular çok güzel seçilmiş. :) magic^Nah Kolor'un şablondan çıkma mal sorularıyla kıyaslanamaz bile.
Outfit'e gelince.. Görsel olarak önceki Plazma'ları aşsa bile, teknik olarak Plazma 2'den geriye bir dönüş var izlenimi bıraktı. Nightlord'un fixed font'lara yaptığı eleştiriye katılmakla birlikte; page down, page up işlevinin olmamasının şikayetini buna ekliyorum. Bunun dışında yazılarda bazı özel karakterlerin ters tırnağa (`) çevrilmesi bence kötü bir fikirdi. Bazı yazılarda anlamı bile değiştiren yanlışlar oluşmuş. Bir de Resident sayfasındaki logonun başı gözü dağılmıştı :)
Derleme yazımı bi daha okuyup "Neden precompiled headers'tan bahsetmedim?" diye sordum kendime. Forumda reviewlara bakınca nightlord'un aynı şeyi bana dediğini fark ettim. Plazma 4'e bu ve benzer eksikleri içeren bir devam yazısı yapmak iyi bir fikir.
Son olarak, bence derginin biraz daha yayılması gerekiyor. Tamam forum dışı bazı sitelerde de haberi yapıldı ama zaten ben scene dışından fazla ilgi beklemiyorum. Pouet, Bitfellas gibi sitelere yollansa (oradan ulaşan bir çok kişi okuyamayacak, evet, ama) daha fazla scener'a ulaşmış olacak. Örneğin her ne kadar Rusça olduğu için anlamasam da Incube'ü arşivliyorum, ileride birilerine ulaştırabilirim diye. Eski Türk maglarının (ve prodlarının) çoğuna yabancı arşivlerden ulaştığım için Plazma'nın da böyle bir güçten faydalanması gerektiğine inanıyorum. Tabi artık internet var spread etmek kolay vs vs ama yine de işi sağlama almak lazım.